OZNANILA – 26. nedelja med letom, 29.9.2019

PDFoznanila

DOMAČA HIŠA – MOLITEV

Ljubljena slovenska hiša …
Moli, moli rožni venec,
ljubljeni slovenski krov,
zvesto nad teboj počival
bo Marijin blagoslov.

Minulo nedeljo smo obhajali Slomškovo nedeljo. Prav blaženi Slomšek je o molitvi zapisal: »Molitev je nebeška pošta: po njej gredo naše prošnje gor, po njej pridejo darovi božje milosti dol.«
V torek bomo vstopili v »rožnovenski mesec« oktober, ko smo še posebej povabljeni k preprosti molitvi rožnega venca. Gornje besedilo pesmi nas spominja in spodbuja, da bi molili prav po naših domovih, kjer živimo, delamo in ustvarjamo. Tako so delali naši predniki in ob tem verovali, da bo po njihovih molitvah nad njimi počival Marijin blagoslov. Molitev je še vedno moderna.
V naši cerkvi vsak dan molimo rožni venec pol ure pred jutranjo in večerno sveto mašo. Vsaj desetko pa zmolimo vsak dan tudi doma.

SV. FRANČIŠEK ASIŠKI
Že 550 let je sv. Frančišek, poleg svetega Lenarta, pomemben svetnik, ki ga častimo v naši cerkvi. Seveda zaradi Frančiškovih manjših bratov frančiškanov, ki so iz Bosne preko Gorjancev prišli na ta kraj, kjer so prisotni še danes. Serafski ubožec, kakor pravimo sv. Frančišku, goduje prav ta teden in sicer v petek, 4. oktobra. Vabljeni k sveti maši, še posebej zvečer ob 19h.
Dan prej, pa bomo obhajali spomin smrti sv. Frančiška; ta obred prehoda iz zemeljskega v nebeško življenje imenujemo TRANZITUS. V četrtek, 3. oktobra po večerni sveti maši, bomo skupaj obhajali ta obred – lepo povabljeni ministranti, mladi in vsi prijatelji svetega Frančiška.
Prihodnja nedelja, prva v mesecu oktobru, imenovana tudi Rožnovenska, pa je seveda v prvi vrsti Frančiškova. Darovanje v cerkvi bo za vzgojo mladih frančiškanov, pa tudi za našo cerkev in samostan. Pri sv. maši ob 11.30 bo sodeloval Župnijski pevski zbor sv. Frančišek iz župnije Sveta Trojica v Slovenskih goricah z župnikom p. Bernardom.

BLAGOSLOV KAPELE
Na Frančiškovo nedeljo bo ob 15. uri v vasi Krka blagoslov obnovljene kapele Marijinega varstva (v smeri proti Žihovemu selu). Hvaležni smo družinam Seničar, Rozman in Kramar ter Ireni Judež za obnovo in darove. Prav lepo povabljeni k blagoslovu.

MOLITEV PRED NAJSVETEJŠIM
Četrtek, 3.10., petek, 4. 10. in sobota 5. 10. – pol ure pred večerno sveto mašo. Lepo povabljeni!–JEZUS TE ČAKA!

ČIŠČENJE CERKVE
5. 10.: Mali Slatnik, Mala in Velika Cikava ter ulice: Milana Majcna, Ilke Vaštetove in Slančeva.

• KATEHUMENAT: Vsako leto pričenjamo na začetku meseca oktobra z novo skupino katehumenov – vseh tistih, ki niso krščeni ali pa jim manjka kakšen zakrament, recimo: obhajilo ali birma. Prvo srečanje kandidatov bo prihodnjo nedeljo, 6. oktobra ob 20. uri. Vnaprejšnja prijava ni potrebna.

• MESEC OKTOBER – IZREDNI MISIJONSKI MESEC: Papež Frančišek je
22. oktobra 2017, na misijonsko nedeljo, z javnim oznanilom po opoldanski molitvi Gospodovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu, razglasil izredni misijonski mesec oktober 2019 kot poseben čas za poživitev misijonskega poslanstva Cerkve. Slovesna otvoritev »izrednega misijonskega meseca oktobra 2019« bo na sv. Višarjah ob 10.00; po maši sledita predavanji g. Jožeta Kopeiniga in dr. Janeza Juhanta.

• KONZERVATORIJ ZA GLASBO IN KATEHETSKO PASTORALNA ŠOLA: Obe ustanovi imata svoj sedež v Baragovem zavodu v Šmihelu. Prva vabi v program Liturgični organist vse tiste, ki se želijo naučiti igranja ljudskih pesmi in skladb, ki so primerne za liturgično uporabo. V srednješolskih modulih izvajajo tudi programe za zborovodje in organiste. In druga ustanova vabi vse, ki želite spoznavati našo vero s pomočjo dobro pripravljenih vsebin in dobre družbe. Je dragoceno za osebno obogatitev, pa tudi za prenos vere v lastnih družinah, v župnijah in drugih okoljih.

ROMANJI:

o TRADICIONALNO MESTNO ROMANJE NA BREZJE: v nedeljo, 13. 10. Odhod ob 13h iz Kandije – za ceno prevoza 10€. Prijavite se v župnijski pisarni!

o SLOVENSKO – HRVAŠKO SREČANJE VERNIH KATOLIČANOV bo v soboto,
19. oktobra, v rojstnem kraju bl. Alojzija Stepinca: v Krašiću na Hrvaškem. Cena prevoza je 10€; prijave že sprejemamo.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.