OZNANILA – 2. postna nedelja 2023

OZNANILA v PDF

POSTNA ASKEZA, sinodalna pot

»Njegov obraz je zasijal kot sonce in njegova oblačila so postala bela kot luč« (Mt 17,2). Božanska lepota tega videnja je bila neprimerljivo večja od kakršnega koli napora učencev, ko so se vzpenjali na Tabor. Kot pri vsakem zahtevnem izletu v hribe, mora biti pogled uprt v stezo, razgled pa, ki se na široko odpre na koncu, preseneti in poplača s svojo čudovitostjo.

Da bi se ta spremenitev mogla letos zgoditi v nas, bi predlagal dve »stezi«, po katerih moramo hoditi. Prva se nanaša na ukaz, ki ga Bog Oče naslovi na učence: »Poslušajte ga!« Post je čas milosti v tolikšni meri, kolikor prisluhnemo Njemu, ki nam govori. Poleg Svetega pisma nam Gospod govori v bratih, ki potrebujejo pomoč.

Ko so učenci zaslišali Očetov glas, »so se zelo prestrašili. In Jezus je pristopil, se jih dotaknil in rekel: ‘Vstanite in ne bojte se!’ To pa je druga »steza«: spustimo se v nižino in milost, ki smo jo doživeli, nas bo podpirala, da bomo ustvarjalci sinodalnosti v  naših skupnosti.

Dragi bratje in sestre, Sveti Duh naj nas razvnema pri vzponu z Jezusom, da bomo doživeli njegov božji sijaj in tako okrepljeni v veri skupaj nadaljevali pot z Njim, ki je  luč narodov.« 

(iz postne poslanice papeža Frančiška)

 

Ponedeljek, 6. marec

19.00 – seja ŽPS

 Torek, 7. marec

17.30 – križev pot molijo člani Biblične skupine

Četrtek, 9.marec

18.00 –  sveta maša in molitve za ozdravitev in osvoboditev.

 

Petek, 10. marec

17.30 – križev pot molijo veroučenci 5. razreda

 

III. POSTNA NEDELJA, 12. marec

10.00 – družinsko mašo oblikujejo veroučenci 3. razreda in njihovi starši

17.30 – križev pot

 

PEPELNIČNA NABIRKA

Slovenska karitas je ob veliki solidarnosti Slovencev do danes zbrala 573.345€ za pomoč prizadetim ob potresu v Turčiji in Siriji (med njimi tudi 712€ iz Kloštra!) Velik del sredstev je bilo že posredovanih za prvo pomoč na prizadeta območja.

 

ŽUPNIJSKI KOLEDAR

  • Nedelja, 26. marec ob 15h – družinski križev pot iz Velikega Slatnika na Potov vrh
  • Sobota, 1. april ob 15h srečanje za bolne in starejše
  • Nedelja, 9. april – VELIKA NOČ

 ČIŠČENJE CERKVE

Sobota, 11.marec: Ragovo in Krka


OZNANILA IN POVABILA:

  • FRANČIŠKAN Z RASTOČO KNJIGO

(iz govora umetnostnega zgodovinarja  akademika dr. Milčka Komelja ob odkritju spomenika 16.12.2022)

»….Po vojni pa je bilo spričo nekdanjih razmer ta pomen očetov frančiškanov nekaterim tudi teže priznati. Sam se živo spominjam, kako je moral nekoč moj oče, potem ko je že pripravil kulturnozgodovinsko razstavo v prostorih nekdanjega doma JLA, današnjega kulturnega doma Janeza Trdine, v razstavni vitrini zapreti odprto knjigo samo zato, ker je bila na njenih straneh vidna stara fotografija, na kateri je bilo med gimnazijskimi profesorji opaziti tudi redovnike v frančiškanski kuti, in se je potem doma zelo jezil nad takim primitivizmom. Izročilo pa govori tudi o tem, kako so takoj po vojni iz ideoloških razlogov »čistili« gimnazijsko knjižnico in je navzoče ta prizor spominjal na prizor iz Cankarjevih Hlapcev…«

 

 


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.