OZNANILA – 1. postna nedelja 2023

OZNANILA v PDF

POSTNA ASKEZA, sinodalna pot

»Evangelij o spremenjenju je oznanjen vsako leto na drugo postno nedeljo. Dejansko nas Gospod v tem bogoslužnem času vzame s seboj in nas odvede na samo. Tudi če naše redne obveznosti zahtevajo, da ostanemo na svojih običajnih mestih in živimo svoj vsakdan, ki se pogosto ponavlja, smo v postnem času povabljeni, da se skupaj z Jezusom »povzpnemo na visoko goro«, da bi s svetim Božjim ljudstvom doživeli posebno izkušnjo askeze.

Postna askeza je zavzetost, ki jo vedno spodbuja milost, da bi premagali svoje pomanjkljivosti vere in odpora do tega, da bi hodili za Jezusom po poti križa. Prav tako, kakor so to potrebovali Peter in drugi učenci. Za poglobitev našega poznavanja Učitelja, za razumevanje in popolno sprejemanje skrivnosti Božjega odrešenja, moramo pustiti, da nas On odvede na samo in na visoko goro, da se bomo ločili od povprečja in nečimrnosti. Moramo se podati na pot navzgor, ki zahteva napor, odrekanja in zbranost kot izlet v hribe. Te sposobnosti so pomembne tudi za sinodalno pot, za katero smo se kot Cerkev zavezali, da jo bomo uresničili… Za Jezusom hodimo skupaj. In skupaj, kot Cerkev, romarica v času, živimo post, ko hodimo s tistimi, ki jih je Gospod postavil ob nas kot sopotnike…«

(iz postne poslanice papeža Frančiška)

 

Torek, 28. februar

17.30 – križev pot oblikujejo člani ŽPS

19.00 – skupina za moške

 

Petek, 3. marec – prvi v mesecu

Delitev zakramentov spovedi, obhajila in bolniškega maziljenja bolnim in ostarelim po domovih.

 

17.30 – križev pot molijo veroučenci 9. razreda

18.45 – začetek celonočnega tihega češčenja Najsvetejšega v Lurški kapeli

 

2.POSTNA NEDELJA, 5. marec

10.00 – družinsko mašo oblikujejo veroučenci 9. razreda

17.30 – križev pot

 

ŽUPNIJSKI KOLEDAR

  • Nedelja, 26. marec ob 15h – družinski križev pot iz Velikega Slatnika na Potov vrh
  • Sobota, 1. april ob 15h srečanje za bolne in starejše
  • Nedelja, 9. april – VELIKA NOČ
  • 23. do 29. julij – letovanje za otroke in mladino v Strunjanu

 ČIŠČENJE CERKVE

Sobota,4. marec: Ragovska, Jakčeva in Maistrova ulica


OZNANILA IN POVABILA:

  • FRANČIŠKAN Z RASTOČO KNJIGO (iz govora umetnostnega zgodovinarja akademika dr. Milčka Komelja ob odkritju spomenika 16.12.2022)

»…Zaradi takih spominov, ki so marsikomu zapisali frančiškansko šolo v srce, je ta starodavni ambient nabit tudi s čustvi, ki so odmevala v našem leposlovju in med nas izžarevajo preko knjig vse do danes, ko tudi frančiškanom priznavamo zasluge iz odprtega srca. Med drugo svetovno vojno je v hvalnici Novemu mestu pisatelj Jože Dular poosebljeno Novo  mesto celo retorično povprašal: »Ali jih prešteješ vse one, ki so zajemali učenost pri očetih frančiškanih in njihovih posvetnih tovariših, se raztepli po svetu, pa se spet vračali k tebi?«.…«

 

  • KRIŽ SVETOVNEGA DNEVA MLADIH (SDM) vsako leto pred srečanjem mladih s papežem roma po naših župnijah. Mlade tako spodbujamo, da se odločijo in stopijo na pot za Gospodom. Program obiska Križa SDM:

1.3. – obisk križa na pastoralni konferenci v Baragovem zavodu

3.3. – križev pot na Trško goro – ob 20h pri grmski šoli (Bajnof)

4.3. – križ v Šmihelu (srečanje animatorjev oratorija)

5.3. – obisk križa v stolnici

 


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.