OZNANILA – 2. postna nedelja – 13. 3. 2022

PDFoznanil

 

Pogosta vprašanja in odgovori o sinodi 2021–2023

I. sklop: osnovno o sinodi

Kaj je škofovska sinoda?
Je skupna pot poslušanja eden drugega.

Kaj je tema sinode?
Tema sinode je sinodalnost sama. Se pravi, kako smo skupaj na poti kot Cerkev in kam nas kliče Sveti Duh.

Ali se je sinoda že začela?
V Rimu je bilo njeno uradno odprtje 9. oktobra 2021, sinoda v Cerkvi v Sloveniji pa se je uradno začela s 17. oktobrom 2021.

Kaj je posebnost sinode 2021-2023?
Posebnost sinode je, da je pot tudi cilj. Namen sinode je, da se pogovarjamo in poslušamo med seboj.

Kje se bo odvijala?
Sinodalni pogovor bo potekal na treh ravneh: na ravni krajevnih cerkva (škofij in škofovskih konferenc), na celinski ravni in na svetovni ravni. Ves postopek bo trajal dve leti.

Kakšen bo sklep sinode?
Sinoda se bo sklenila z rednim zasedanjem škofovske sinode oktobra 2023 v Rimu. Pravi cilj sinode pa je, da se sinodalni pogovori nadaljujejo tudi po koncu uradnega dela.

Vir: https://katoliska-cerkev.si/pogosta-vprasanja-in-odgovori-o-sinodi-20212023

*****************************
Zlo te vojne v Ukrajini lahko premagamo le skupaj

Ljudje, ki jih pozna, so zelo zaskrbljeni, vendar pa so pogumni. Čutijo, da je ta vojna tragedija, s katero se morajo soočiti skupaj; da si morajo medsebojno pomagati in veliko moliti. Kljub strašnim tragedijam se v mnogih ljudeh, posebej duhovnikih in redovnikih, vidi optimizem. Ob tem nuncij doda, da je zagotovo takšen optimizem težko najti med bolniki, nosečnicami ali ženami z otroki. »Naše glavno orožje so ponižnost, popolna izročenost Bogu, solidarnost in ljubezen. Če smo tukaj drug za drugega, če smo blizu Bogu, če smo zvesti, bo On poskrbel za nas. Zlo te vojne lahko premagamo le skupaj, po vsem svetu, s postom, molitvijo, veliko ponižnosti in ljubezni,« je prepričan nadškof Kulbokas, apostolski nuncij v Ukrajini.

***********************************
OZNANILA IN POVABILA

• POST 2022: vabljeni k molitvi križevega pota vsako nedeljo ob 17.30; v torek, 15. 3., moli biblična skupina in v petek, 18. 3., birmanci. Povabljeni tudi starši.

• DUHOVNE VAJE: ta vikend, od 11. do 13. 3., so na duhovnih vajah na Sveti Gori birmanci; prihodnji vikend od 18. do 20. 3. so na Brezjah prvoobhajanci, ki bodo obhajali prvo sveto spoved. Molimo za njih!

• PRAZNIK SV. JOŽEFA: praznujemo ga v soboto, 19. 3.; ob 10h je slovesna sveta maša v naši stolnici, ki jo bo vodil apostolski nuncij. S tem dnem se začne tudi Teden družine, ki bo trajal do 25. 3., Gospodovega oznanjenja.

• SKLEPA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA: še naprej bomo kot župnija in kot posamezniki iskali poti do ubogih in tako delovali na karitativnem področju. In drugi sklep: v noči s prvega petka na prvo soboto bomo imeli nočno češčenje Najsvetejšega. Pričnemo na prvi petek, 1. aprila, po večerni sveti maši.

• KARITAS POMOČ UKRAJINI: več na spletni stani https://www.karitas-nm.si/ Uradno pri nas v Novem mestu pomoč zbiramo v Centralnem skladišču (kontakt Gregor Lotrič 031 632 008).

• MESTNI ORATORIJ 2022: Oratorij Novo mesto vabi mlade, da se vključijo kot ANIMATORJI. Dobrodošli tisti, ki ste že kdaj sodelovali – srednješolci in študentje. Vabljeni tudi novi, da se pridružite, tudi birmanci.

• ROMANJE NA BAVARSKO: še so prosta mesta na avtobusu. Ob izhodu dobite prijavnice. Od 25. do 27. 4. pa lahko s škofijo Novo mesto poromate na Dunaj.

• ČIŠČENJE CERKVE: petek, 18. 3. ob 19.15: Smolenja vas, Petelinjek, Potov Vrh, Križe in Veliki Slatnik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.