OZNANILA – 1. postna nedelja – 6. 3. 2022

PDFoznanil

V sedanji svetovni stiski nas Bog sili k novemu razmišljanju in k zdravi pameti

Dragi bratje in sestre v Kristusu.

Dan pepelnične srede je dan pričetka velikega posta za osvoboditev našega srca za Kristusa in za mir v Ukrajini in po svetu. Vsi drhtimo v velikem trepetu. Čutimo grožnjo svetovne vojne. Naša misel in molitev gresta na krilih Svetega Duha v srca vseh trpečih, preganjanih in umirajočih. Pepelnični pepel je pepel iz oljčnih vejic, ki pomenijo mir. S tem pepelom smo se zmeraj posuli na začetku posta. To pomeni umiranje grešnemu človeku, da bi na Veliko noč v Kristusu v nas vstal novi človek. Sedaj se sipa na ves svet pepel v vojni porušenih ukrajinskih domov.

Mir, ki ga sklepajo voditelji tega sveta, je zelo jalov mir. Pogodbe o miru čez noč postanejo preperele. Zgrozijo nas laži tistih, ki imajo v rokah svetovni mir. Njihova lahkotnost poseganja po orožju nas vedno znova pretresa in v nas prebuja zgroženost: Kje imajo ti ljudje vest? Kje je njihova človečnost? Kako je to sploh možno v tem času?
Ali je v slovenskih srcih več miru, kot ga je v ruskih in ukrajinskih? Ne. Sploh ne. V vsakem srcu je samo toliko miru, kolikor je v njem tiste tišine, ki zmore v sebi zaslutiti Božjo pričujočnost in glas Boga. Težava pa je v tem, da smo v tem sedanjem času pozabili na Boga. Predali smo se svojemu napuhu in grožnjam. In kje ni napuha in groženj? Povsod sta, prav povsod.
Koliko slabih besed in zlohotnih želja namenjamo drug drugemu. Vsepovprek se obtožujemo. Koliko časa že govorimo, da se nekaj med nami dogaja, kar ni prav, pa ne vemo, kaj se dogaja. Dogaja se to, da smo hrupni drug proti drugemu.

Nebeška Mati Marija nas je v Fatimi opozorila, naj nehamo z grehi zlorabljati Boga drug proti drugemu. Nebeško opozorilo človeštvo ni vzelo resno. In kaj se bo sedaj zgodilo z nami? Se bo zgodil konec? Bog ni bog konca. Bog je čudovit v svojih novih začetkih.

Že tretja Velika noč v zadnjih letih bo drugačna. Pri prejšnjih dveh se nismo prepustili skušnjavi strahu in žalosti. Tudi letos se ne bomo. Vstali Kristus je naš Rešitelj, naša varnost in naše večno življenje. Kdo je lahko zoper nas, če je vstali Kristus z nami? Nihče. On je naše večno življenje že sedaj in nekoč v Očetovi slavi v prečudoviti večnosti.

Vse naj nas blagoslavlja in tolaži nebeški Oče, ki nam je po Kristusu dal moč Svetega Duha, da ohranimo v sebi tišino Božjega miru in upanja na rešitev iz sedanje stiske.

Misli iz nagovora, ki ga je zapisal na pepelnično sredo, 2. 3.
murskosoboški škof Peter Štumf

*******************************************************************

OZNANILA IN POVABILA

• VEROUK: po zimskih počitnicah nadaljujemo verouk po urniku.

• POST 2022: vabljeni k molitvi križevega pota: v torek, 8. 3., molijo sodelavci Župnijske karitas in v petek, 11.3., 3. in 4. razred. Starši, pridite s svojimi otroki!

• SVETA MAŠA ZA OZDRAVLJENJE: bo v četrtek, 10. marca, ob 18h; po njej sledijo molitve nad posamezniki.

• PAPEŠKA NEDELJA: prihodnjo nedeljo se bomo ob koncu svete maše Bogu zahvalili za sedanjega svetega očeta papeža Frančiška, ki že 9 let vodi in usmerja Petrovo barko, našo Katoliško Cerkev. Naj ga Gospod ohranja zdravega in krepkega.

• NABIRKA NA PEPELNICO: pri dveh mašah ste za delovanje frančiškanov med begunci v Ukrajini darovali 1.252 €. Velik Bog plačaj.

• KARITAS POMOČ UKRAJINI: več na spletni stani https://www.karitas-nm.si/ Uradno pri nas v Novem mestu pomoč zbiramo v Centralnem skladišču (kontakt Gregor Lotrič 031 632 008).

• MESTNI ORATORIJ 2022: Oratorij Novo mesto vabi mlade, da se vključijo kot ANIMATORJI. Dobrodošli tisti, ki ste že kdaj sodelovali – srednješolci in študentje. Vabljeni tudi novi, da se pridružite. V animatorske vrste lepo povabljeni tudi birmanci. Več informacij in prijavnico najdete na spletni strani in FB oratorija Novo mesto. Če želiš biti vesel kristjan, razvijati talente in jih deliti z drugimi, pridi in sodeluj!

• ČIŠČENJE CERKVE: sobota, 12. 3.: Kandija in Grm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.