OZNANILA – 2. nedelja med letom – 16. 1. 2022

PDFoznanila

 

MOLITVENA OSMINA ZA EDINOST MED KRISTJANI 2022

Letošnji teden molitve za edinost kristjanov (od 18. do 25. 1.) obhajamo že znotraj triletnega sinodalnega dogajanja, ki ima tudi bistveno ekumensko razsežnost.
Papež Frančišek je ob odprtju sinode rekel: »To sinodo živimo v duhu molitve, s katero se je Jezus obrnil na Očeta za svoje: ‘Da bi bili vsi eno’ (Jn 17,21). K temu smo poklicani: k edinosti/enosti, k občestvu, k bratstvu, ki izhaja iz tega, da čutimo, da nas objema edina Božja ljubezen.
Izbrana glavna misel oznanja upanje, saj govori o luči, po kateri vsi hrepenimo, ko doživljamo temo preizkušenj in kriz. Zvezda na nebu nad Judejo, ki so jo ugledali modri z Vzhoda, je znamenje upanja. Vodila jih je k še večji luči, ki je Jezus, nova Luč, ki razsvetljuje vsakega človeka. V našo temo je vstopil s svojim učlovečenjem in še globlje s svojo velikonočno skrivnostjo. Poslanstvo Cerkve, nas kristjanov, je danes v tem, da smo zvezda, ki razsvetljuje pot k Jezusu. Le tako bomo znamenje upanja in Božje navzočnosti.
Naša misel in molitev bosta v tem tednu objemali tudi trpeča ljudstva na Srednjem Vzhodu. Podivjani terorizem in vojni požar je nekatere pokrajine spremenil v pogorišče in ruševine. Na ozemlju, ki je zibelka krščanstva, so kristjani le še neznatna manjšina. Manjšina, ki izginja, odhaja v neznano, ugaša brez glasu, trka na vrata Zahoda in prosi pomoči. »Srednji Vzhod danes joka, trpi in molči, medtem ko ga drugi teptajo v hlepenju po moči in bogastvu,« je rekel papež Frančišek.
V teh dneh se bomo kristjani zbirali ob jaslicah, ki še vedno krasijo naše cerkve. Pridružili se bomo modrim – svetim trem kraljem – in se v skupni molitvi poklonili Novorojenemu. Čim bliže mu bomo, tem bolj eno bomo tudi med seboj.
dr. Bogdan Dolenc,
član Komisije za ekumenizem in medverski dialog

EKUMENSKO SREČANJE ZA NOVOMEŠKO ŠKOFIJO

Bo v četrtek, 20. januarja, pri nas v kloštru v Novem mestu s pričetkom ob 18.00 uri, ko bo sveto mašo daroval generalni vikar škofije gospod Peter Kokotec.
Na srečanje so povabljeni pravoslavni kristjani in Evangelijska Cerkev Jezusa Dobrega pastirja. Po sveti maši bo krajše molitveno bogoslužje skupaj s sodelovanjem predstavnika Pravoslavne cerkve in Evangelijske Cerkve Jezusa Dobrega pastirja.

******************************************

OZNANILA IN POVABILA

• GOD SV. ANTONA PUŠČAVNIKA: v ponedeljek, 17. januarja, goduje priljubljeni svetnik, ki ga posebej častijo na Velikem Slatniku, zato bo tam sveta maša ob 17h; prihodnjo nedeljo pa bo na Vel. Slatniku ob 10h Antonovo žegnjanje z ofrom licitacijo suhomesnih izdelkov za obnovo podružne cerkve.

• DAN ODPRTIH VRAT: Gimnazija Želimlje in dom Janeza Boska vabita učence in njihove starše na virtualni dan odprtih vrat, ki bo v soboto, 22. januarja 2022. Predstavili bodo življenje na gimnaziji in dijaškem domu. Program se bo na spletni strni Gimnazije Želimlje (https://zelimlje.si/) začel ob 10. uri in se predvidoma končal ob 12.00. Vabljeni!

• NEDELJA BOŽJE BESEDE: tokrat že tretjič, jo bomo, na ravni vesoljne Cerkve, obhajali 23. januarja 2022 pod geslom: »Tudi ona dva sta pripovedovala, kaj se je zgodilo na poti in kako sta ga prepoznala po lomljenju kruha« (Lk 24,35).
Skupno slavje Božje besede v Škofiji Novo mesto bo 23. 1. 2022 ob 15h z besednim bogoslužjem in predavanjem s. Mete Potočnik v Baragovem zavodu v Šmihelu v Novem mestu. Vabljeni vsi, posebej še duhovniki ter člani bibličnih in molitvenih skupin!

• DOGODKA PRED NAMI: 2. februarja pričnemo tradicionalno Lurško devetdnevnico in v petek, 4. februarja, verouk za odrasle.

• ČIŠČENJE CERKVE: v soboto, 22. 1.: Žabja vas, Šentjernejska cesta, Lobetova in Na Tratah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.