+ CECILIJA SMOLIČ (1944 – 2021)

Dragi faranki Ceciliji Smolič v slovo!

 

Po hudi bolezni je v miru, 20 minut čez polnoč, 23. junija 2021, v 77. letu starosti, zaspala in se podala na romanje proti Bogu naša draga Cecilija ali Cilka, kot je bila klicana s strani mnogih ljudi.

Čez dva dni bo naša domovina Slovenija praznovala 30 let samostojnosti. Pokojna Cecilija je ljubila svojo zemeljsko domovino Slovenijo. Ljubila je njene lepote, jih občudovala in se po lepotah vedno znova zahvaljevala Bogu Stvarniku. Mnogo kraje v Sloveniji je poznala in jih obiskala ter raziskala. Še posebej pa ji je bilo poznano Novo mesto, po katerem je rada popeljala tudi razne skupine in jim razložila mnogotere znamenitosti. Njeno pripovedovanje je bilo natančno in slikovito; vedno se je dobro pripravila za vodenje skupine. Kakor po mestu, tako je rada vodila skupine tudi po našem frančiškanskem samostanu. Imela je »naštudirano« zgodovino in vedno nas je popravljala, če je slišala, da smo kaj narobe povedali ali navedli. »Pater, tam pa piše tako in tako. Preberite si! Saj sem vam dala brošuro. P. Felicijan je razlagal in poznal vse natančno. Vzemite si tisto knjigo….«, je vedno znala pripomniti in poučevati. Bila je neizprosna, kar se tiče imen in letnic. Res je preštudirala vse,  kar jo je zanimalo in kar smo jo prosili. Tudi pri praznovanju 550 letnice prihoda frančiškanov v Novo mesto 2019 in 2020 je še sodelovala in naredila povzetke naše zgodovine. Z zanimanjem je tudi prisluhnila vsem predavanjem v pripravi na naš jubilej prihoda frančiškanov. Ni manjkala na nobeni mestni proslavi in koncertu ter raznih razstavah. Bila je vsestransko razgledana. Še bi lahko našteval.

Kot župnik bi se ji rad zahvalil za njeno služenje v župniji: Župnijski karitas, kjer je vrsto let sodelovala in vedno imela konstruktivne pripombe. Z veseljem je pomagala ljudem. Rad bi se jih zahvalil za vse pozornosti ki jih je delila z nami, brati frančiškani, za vse njene darove in molitve. Ko je pred leti, 2017, naša župnija praznovala 50 – letnico, je bila sodelavka pri pripravi zbornika. Rada je lektorirala Kloštrska oznanila in druga obvestila; od začetka, pa dokler ji je zdravje dopuščalo, je bila tudi v odboru za pripravo vsakoletne brošure Sklenili smo krog od Lenarta do Lenarta. Cecilija, iz srca Vam hvala!  Cecilija je bila članica tudi v Župnijskem pastoralnem svetu. Hvala za njeno služenje na našem samostanskem vrtu pri obdelavi vrta. Hvala za njeno vedrino, ki jo je delila z nami na mnogih romanjih. Ob vrnitvi z njih je vedno rada pripovedovala in delila svoje vtise.

Draga Cecilija, pogrešali Vas bomo! Še posebej vaš nasmeh, vašo vedno urejeno frizuro, vaše prijazne besede in vsa tista skrita dela. Spočijte si pri Bogu, kjer ni več bolezni in bolečin! Molite in prosite pri Bogu za vse nas! Še enkrat: Hvala Vam za vse!

p. Krizostom

P.s.

Pogreb rajne Cecilije bo v ponedeljek, 28. junija ob 16h v Kostanjevici na Krki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.