7. nedelja med letom – 23.2.2020

PDFoznanila

 

PISMO ŠKOFOV ZA POSTNI ČAS – 2. del

Tudi na današnjo, zadnjo predpostno nedeljo, beremo pri mašah 2. del pisma slovenskih škofov pod naslovom DOMOLJUBJE. Nekaj poudarkov:
»Z izrazom »skupno dobro« mislimo na vse ugodne pogoje, ki jih potrebujemo, da razvijamo sposobnosti ter postajamo vedno bolj srečni in izpopolnjeni ljudje. Skupno dobro ne pomeni, da nam država »na krožniku« prinaša čim več ugodnosti. To bi ne bilo »dobro«. Država nam samo pomaga, da si lažje pomagamo sami.
Odgovornost za skupno dobro je del našega domoljubja. Z izrazom domoljubje označujemo dejavno ljubezen do domovine.
Domoljubje ni nič drugega kakor povsem upravičena in potrebna narodna zavest, ko vemo, kdo smo, od kod prihajamo in kaj moramo tudi v prihodnosti biti in ostati.
Posebno pa se domoljubje nanaša na lastno kulturo. Z besedo »kultura« ne mislimo samo na umetniško ustvarjalnost, ampak na vse duhovne značilnosti, zaradi katerih smo to, kar smo, in so torej bistvene za našo identiteto.
Kultura se začne z materinščino, ki zato zasluži naše spoštovanje in skrbno rabo.
Pravo domoljubje je nujno potrebno za naš obstoj. Obstali bomo, če bomo še naprej spoštovali in uresničevali vse tiste vrednote, ki so jih spoštovali naši predniki, in s tem najbolj prepričljivo dokazali, da to ohranja narod pri življenju.«

PRED NAMI JE POSTNI ČAS
Teden, ki ga pričenjamo na današnjo nedeljo, je povezan z besedami, ki jih pričnemo na črko P.
Za otroke, ki hodijo v osnovno in srednjo šolo, so ta teden zimske POČITNICE. Naj potekajo tudi z Bogom!
V torek, 25. 2. je norčavi dan, ki ga imenujemo PUST.
Naslednji dan, v sredo, 26. 2., pa sledi »streznitev«, saj kristjani pričenjamo POSTNI ČAS – dan se imenuje PEPELNICA, ko duhovniki pri obredu PEPELJENJA posujejo vernikom na glavo PEPEL. Sveta maša z obredom pepeljenja je ob 8h in 18h. Pepel je simbol minljivosti – Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš! Bistvo posta pa je SPREOBRNJENJE. Če bomo doživeli spreobrnjenje, je odvisno od vsakega posameznika. Ali si ga sploh želimo? Kaj bomo naredili, da ga dosežemo?
Tudi letos smo preko Karitas povabljeni k akciji 40 dni brez alkohola pod naslovom: ZA ZDRAVJE IN ZDRAVE ODNOSE. Govorijo in pišejo, da je, tako ali drugače, v alkoholizem vpletenih polovica Slovencev – torej en milijon. Zato radi molimo: zase, za družine, za župnijo, za Cerkev na Slovenskem in za papeža Frančiška žalostni rožnega venca in premišljujmo križev pot (nedelja, torek in petek ob 17.30)

OZNANILA IN POVABILA

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
29. 2.: Žabja vas, Šentjernejska cesta, Lobetova ulica in Na Tratah.

• SREČANJE ZA FANTE IN MOŽE: Redno mesečno srečanje bo v torek, 25. 2. ob 19h v Lenartovi dvorani.

• 1. KRIŽEV POT V LETOŠNJEM POSTNEM ČASU: v petek, 28. 2. ob 17.30, pred večerno sveto mašo. Vodijo ga katehistinje!

• PRVA NEDELJA V MESECU: Nedelja, ko so svete maše samo v župnijski cerkvi; nedelja, ko je nabirka za potrebe samostana in cerkve in nedelja, ko je po dopoldanskih svetih mašah druženje v Lenartovi dvorni.

• VOLITVE NOVEGA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA: V nedeljo, 22. 3. bomo volili nove člane in članice.
Molitev za modro izbiro članov župnijskega pastoralnega sveta
Dobri Bog, pred nami je za našo župnijo pomemben dogodek, dan, ko bomo izbirali člane župnijskega pastoralnega sveta. Pomagaj nam, da bomo v svojih bratih in sestrah – po navdihu Svetega Duha – prepoznali tiste, ki bodo to nalogo v naši župniji opravljali najbolje in jo bodo sprejeli z odprtim srcem in odgovornostjo. Pomagaj nam, da jim bomo tudi vsi ostali župljani pri tem odgovornem delu /vsak po svojih močeh/ pomagali s svojimi darovi in bomo tako skupaj skrbeli za bogato življenje naše župnije.

• PRVOMAJSKO ROMANJE NA BAVARSKO – od 26. do 28. aprila 2020: Podroben program s prijavnico vam je na voljo. Prijave že zbiramo. Ob prijavi vplačate 50 €. Pohitite s prijavo, saj polnimo tretji avtobus, ki bo peljal le, če bo 35 prijavljenih. Trenutno nam za 3. avtobus manjka še vsaj 25 potnikov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.