6. nedelja med letom – 16.2.2020

PDFoznanila

PISMO ŠKOFOV ZA POSTNI ČAS – 1. del

Dve predpostni nedelji, 16. in 23. februarja, bomo poslušali pismo slovenskih škofov za letošnji postni čas, ki ga pričenjamo na pepelnično sredo, 26. februarja. Prvi del ima naslov: Kristjan je odgovoren državljan? Nekaj poudarkov iz njega:
»V evangeliju nam Jezus naroča, naj svojih dolžnosti ne izpolnjujemo samo na zunaj, ampak s srcem in prepričanjem. To nas bo vodilo k vedno večji zavzetosti in požrtvovalnosti.
Prve svobodne in demokratične volitve, demokratično izvoljena vlada in plebiscit so bili odločilni državotvorni dogodki, na katere ne smemo pozabiti.
Tako krepimo svoj »zgodovinski spomin«, brez katerega ne bi mogli ostati zvesti temu, kar smo in za kar si bomo prizadevali tudi v prihodnosti. Pouk zgodovine, ki mora biti nepristranski, pošten in celovit, je pomembno sredstvo za vzgojo mladih rodov v njihovi identiteti, se pravi podobi, ki jo imajo o sebi in na katero so ponosni.
Med lepe spomine na dogodke izpred treh desetletij spada spomin na našo takratno zavzetost, družbeno odgovornost in enotnost večine prebivalcev Slovenije. Lotili smo se skoraj nemogočih in neverjetnih nalog osamosvojitve in demokratizacije. Uspešni smo bili, ker smo v to verjeli in bili enotni.
Škofje želimo ob tem poudariti, da smo vsi skupaj in vsak posamezni državljan odgovorni za to, kar se dogaja v naši samostojni domovini. Kljub vsem pomanjkljivostim imamo demokratično državo, kjer se o prihodnosti odloča na volitvah. Le udeležba je pogosto nizka, kar pomeni, da je med nami preveč ljudi, ki rečejo: »Kaj me briga!«
Ljudje smo odgovorni na treh ravneh.
1. Najprej smo odgovorni sami zase: za svoje življenje, zdravje in vsestransko izpopolnjevanje.
2. Zatem smo odgovorni za svoje bližnje: starši za otroke in otroci za ostarele in onemogle starše, za sorodnike, sosede in prijatelje, za to, da imamo z drugimi poštene in lepe odnose.
3. Toda to še ni vse. Premalo se zavedamo še tretje ravni odgovornosti, odgovornosti za celotno družbo in za razmere v državi, katere državljani smo.
Sem sodi tudi odgovornost za naravno okolje, sredi katerega živimo. Tu se še posebej pokaže, koliko je kdo odgovoren za prihodnost nas vseh.
Tudi letošnje obletnice potrjujejo pravilnost besed, ki nam jih je na srce položil sv. Janez Pavel II., ko je mladim v Postojni zaklical: ´Korajža velja!´.«

OZNANILA IN POVABILA

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
21. 2. ob 19.15.: Smolenja vas, Petelinjek, Potov Vrh, Križe in Veliki Slatnik.

• NOVOMEŠKI SAKRALNI ABONMA: Danes, v nedeljo, 16. 2., bo ob 19h v okviru sakralnega abonmaja koncert z naslovom MISIONAR, KANTATA O IGNACIJU KNOBLEHARJU; sodelujejo: Jelena Susnick, dirigentka; Zala Hodnik, sopran; Rok Ferenčak, tenor; Robert Vrčon, bariton; Manca Bratkič, oboa; Gregor Klančič, orgle in Mešani pevski zbor. Lepo vabljeni! Koncert je v novomeški stolnici.

• TEOLOŠKI SIMPOZIJ Z NASLOVOM: MLADI IN KRISTUS: v sredo, 19. februarja, od 9:00 dalje, v Stični. Teološki simpozij organizira Teološka fakulteta UL za ljubljansko metropolijo. Papež Frančišek je na začetku svoje apostolske spodbude »Kristus živi« zapisal, da želi mladim najprej povedati, da Kristus živi in jih želi žive. Predavajo: prof. dr. Branko Klun, asist. dr. Drago Jerebic in asist. dr. Matjaž Celarc.

• POHOD PO POTI BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA IN MUČENCEV MIRNSKE DOLINE. Pohod organizira Robert Kaše in bo v nedeljo 23. 2.

VOLITVE NOVEGA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA: Čez dober mesec bodo volitve: to je v nedeljo, 22. 3. Molimo za pravo izbiro! Ob tem pa razmišljajmo, kdo je pravi kandidat ali kandidatinja, ki bo znal/a v naslednjem petletju usmerjati našo župnijo skupaj z župnikom in njegovimi sodelavci.

**************************
• PRVOMAJSKO ROMANJE NA BAVARSKO – od 26. do 28. aprila 2020: Podroben program s prijavnico vam je na voljo. Prijave že zbiramo. Ob prijavi vplačate 50 €. Pohitite s prijavo, saj polnimo tretji avtobus, ki bo peljal le, če bo 35 prijavljenih.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.