3. postna nedelja – 15. 3. 2020

PDFoznanila

POST – ČAS ŽEJE PO BOGU

»Vsak, kdor pije od te vode, bo spet žejen. Kdor pa bo pil od vode, ki mu jo bom jaz dal, ne bo nikoli žejen, ampak bo voda, ki mu jo bom dal, postala v njem izvir vode, ki teče v večno življenje.« (Jn 4,14)
Mesec pred Veliko nočjo smo se znašli v hudi žeji. Je to res? Je kdo res žejen? Pravijo, da je potrebno piti veliko vode, da se virus izpere in gre v želodec in potem umre. Krasno, čudovito! Dobra in poceni rešitev. »Jezus, daj mi te vode, da bo izprala virus!«.
Preberite celo 4. poglavje Janezovega evangelija! Tam je celoten zapis o hudi žeji in kako je Jezus to žejo potešil. To, kar nam je najsvetejše, to iz česar živimo, to kar je bilo bl. Lojzetu Grozdetu Sonce njegovega življenja, to je od minulega petka prepovedano. Da, prav ste prebrali; prepovedano je hoditi v cerkev k sv. maši. Ste morda kdaj sanjali o čem podobnem? Verjeno ne. Pa četudi bi, bi si rekli, ah, saj to so samo sanje. V 21. stoletju, ko smo tehnično izpopolnjeni in je postal svet ena majhna vas, je tako dobesedno prepovedano hoditi k sv. maši.
Dragi bratje in sestre, dragi župljani sv. Lenarta. Prepovedano je hoditi k sv. maši, ni nam pa prepovedano imeti radi Boga in bližnjega; ni nam prepovedano moliti in verovati. Želim sebi in vsem vam, da bi te dneve in trenutke, ki so nam dani, premislili. Da bi premislili svojo vero: kakšna je in iz česa živim. Pogrešam sv. mašo ali pa mi je vseeno, da je prepoved obiska; morda sem celo vesel in hvaležen našim škofom za tak radikalen poseg.
Bog ve, kaj dela in On zna slabo obrniti v dobro, tudi greh. Sam osebno verujem, da bomo iz te stiske in preizkušnje izšli močnejši in boljši, vendar bo vsak moral narediti korak, korak v mislih, besedah in dejanjih. Če tega ne bomo napravili, je ni sile, ki bi nas premaknila na boljše; da bi postali boljši, bolj sveti. Navkljub prepovedi imamo še vedno veliko možnosti, da svojo dušo nahranimo na nezakramentalen način: molitev, branje in premišljevanje. Ob tem pa duhovno obhajilo – kar pomeni, da v duhu žejnega srca zahrepenim po Bogu. Kakor Samarijanka spreglejmo in prosimo Jezusa, da naj nam dá žive vode, vode, ki teče v večno življenje.

POSTNI ČAS V ŽUPNIJI

 Premišljevanje križevega pota osebno doma.
 Molitev, dobra dela, Sveto pismo.
 Najdi križ, pred njim tiho moli in se Bogu zahvali za odrešenje.
 V četrtek, 19. 3. praznuje sv. Jožef, Jezusov rednik. Sv. Jožef je varuh naših dežel in zavetnik naše novomeške škofije; zaščitnik svete Cerkve, steber družin. Če kdaj, ga v teh preizkušanih časih goreče prosimo, da nas varuje in posreduje pri Bogu prošnjo za rešitev vsega hudega. Vsem bolnim in onemoglim naj izprosi zdravje, umirajočim pa srečno smrt, za kar je tudi priprošnjik.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
Ko bodo spet sv. maše, bo tudi čiščenje.

OZNANILA IN POVABILA

• SV. MAŠE V KLOŠTRU: Kot drugod po cerkvah, tudi pri nas javno ne mašujemo. Bomo pa patri odmaševali vse maše, ki ste jih naročili in zanje darovali svoj dar. Vabimo in prosimo, da ste v duhu molitve povezani z nami tisti dan, ko ste naročili sv. mašo. Maše niso ob tisti uri, kot piše v oznanilih!

• PAPEŠKA NEDELJA: 13. 3. 2013 je bil izvoljen papež Frančišek. Molímo za njega!

• MOLITEV ŠKOFOV PO RADIU OGNJIŠČE: V ponedeljek, 16. 3., bo med 20.00 in 21.00 molitev naših škofov za Božje varstvo pred širitvijo koronavirusa, za zdravje, za obolele in za zdravstveno osebje. Ponedeljkova večerna molitev se bo nadaljevala do preklica prepovedi svetih maš. V programu Radia Ognjišče bo poslej prenos svete maše vsak dan, od ponedeljka do sobote, ob 19.00, ob nedeljah ob 10.00.

• SV. MAŠE PO INTERNETU: TV Exodus ima vsak dan neposreden prenos sv. maše ob 12h in ponavljajo ob 18h, 00.00 in 6h; radio Ognjišče prenaša sv. mašo ob 19. uri med tednom in TV 24 zjutraj ob 7h sv. mašo papeža Frančiška.

• MOLIMO LAHKO TUDI Z MOLITVENIKOM MAGNIFICATOM: Založba Družina omogoča vsem vernikom prost vstop do molitvenika Magnificata. Tako lahko odtipkate in molite:

• VOLITVE V NOVI ŽPS SO PRESTAVLJENE!

• PRVOMAJSKO ROMANJE NA BAVARSKO – od 26. do 28. aprila 2020: Po pogovoru z Agencijo Aritours je romanje prestavljeno na jesen, od 16. do 18. oktobra 2020. Kdor se je že prijavil, bo dobil pisno obvestilo.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.