OZNANILA – 4. nedelja med letom – 30. 1. 2022

PDFoznanila

HODIMO SKUPAJ V DUHU

Dragi bratje in sestre!

Papež Frančišek nas je povabil na pot sinode, pot skupne hoje za Gospodom. Na tej naši poti nas spremljajo trije stebri: občestvo, sodelovanje, poslanstvo. Ker je pred nami praznik Gospodovega darovanja v templju, ko praznujemo redovniki in redovnice, želim razmišljati o naši skupni sinodalni poti pod geslom, ki je izbrano za letošnji praznik, HODIMO SKUPAJ V DUHU.
Bratje frančiškani se zavedamo, da ne bi mogli izpolniti svojega poslanstva brez vas, dragi verniki. In verjetno boste potrdili, da tudi vi ne brez naše podpore. Smo dar drug drugemu na poti našega življenja. Vsak frančiškan je v teh 550-ih letih dal svoj prispevek ali pečat temu kraju ali temu mestu. Frančiškov duh je na okljuku reke Krke močno zasidran in Bog daj, da bi ostalo še naprej tako. Zgodovina frančiškanov v Novem mestu nas uči, da so bratje vedno hodili skupaj z ljudmi in ljudje skupaj s frančiškani. Pomembno vlogo v tej naši skupni hoji pa je imel Sveti Duh. On je navdihoval, On je vodil, On je dajal moč, vero in upanje; On je bil in je tisti vezni člen, ki nas dela močne in pričevalne.
Živimo v časih, ki niso lahki; so lahko, mirno zapišem, zgodovinski in prelomni. Ne da bi želeli, se poslavljamo od nečesa, kar nam je bilo domače, in se trudimo, da bi v novih razmerah zaživeli nekaj novega, svežega. Trenutno je bolezen tisti dogodek, ki nas vse povezuje; ki nam sprašuje vest in morda tudi jezi in žalosti. A dejstvo je, da bolezen tukaj je in je ne moremo kar pregnati. Kaj nam želi v teh časih torej Duh povedati? Ali kaj bomo v teh časih v moči Svetega Duha spoznali? Želim sebi in vsakemu posebej, da bi bili močnejši, bolj verni in zavestni, da Bog je, da nas vodi in da želi prav po nas nekaj lepega storiti za našo župnijo in širšo skupnost, v kateri živimo. Sedanji trenutek nas ne sme osamiti in potreti do te mere, da bi obupali in se morda oddaljili od Boga. To je napačna pot. Bog je vedno z nami, še posebej pa v teh trenutkih zgodovine.
V sredo, 2. 2., začnemo našo Lurško devetdnevnico. Posvečena je sv. Frančišku, ki je preko tega kraja posebej navzoč v Novem mestu in širši okolici že 550 let. Pustimo se nagovoriti po naših gostih. Molimo, da bi bili odprti Svetemu Duhu, da bi znali in zmogli skupaj hoditi in se soočati z vsemi preizkušnjami. Imejmo odprto notranje uho za poslušanje, kaj nam Duh govori in se opogumljeni z darovi, ki so nam dani, podajmo na pot pričevanja žive vere.
p. Krizostom

************************************************

OZNANILA IN POVABILA

• GOSPODOVO DAROVANJE V TEMPLJU – SVEČNICA: praznik praznujemo v sredo, 2. februarja. Vabljeni k sveti maši ob 8h in 18h.

• DAN POSVEČENEGA ŽIVLJENJA: na praznik Gospodovega darovanja v templju praznujemo redovniki in redovnice. Pod geslom HODIMO SKUPAJ V DUHU se bomo srečali z novomeškim škofom Andrejem Sajetom, ki bo ob 16h daroval sveto mašo v novomeški stolnici.

• LURŠKA DEVETDNEVENICA: naša tradicionalna devetdnevnica se začne v sredo, 2. februarja, ob 17h z molitvijo serafinskega rožnega venca. Program je že na oglasnih deskah in kot priloga oznanil. Dobrodošli.

• GOD SV. BLAŽA: zjutraj ob 8h in 18h prav lepo povabljeni k sv. maši, po njej boste mogli prejeti blagoslov grla na priprošnjo mučenca sv. Blaža.

• PRVI PETEK: vabljeni k prejemu svetih zakramentov in molitvi pred Najsvetejšim v četrtek (3.2.), petek (4.2.) in soboto (5.2.) ob 17.30.

• VEROUK ZA ODRASLE: Kot je bilo zapisano v prejšnjih oznanilih, začenjamo mesečna srečanja za odrasle, ki želijo poglobiti krščansko vero; srečanja bodo vsak prvi petek; prvič že ta petek, 4. februarja, ob 19h.

• ČIŠČENJE CERKVE: v soboto, 5. 2., čistijo farani iz ulic: Ivana Roba, Drejčetova pot, Pot na Gorjance, Na lazu, Knafelčeva in Avšičeva.

• HVALA MLADIM IN BIRMANCEM TER RAFKU IN ANTONU; PA ŠE DRUGIM PRIDNIM ROKAM, KI SO POSPRAVILE JASLICE IN POČISTILE CERKEV!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.