OZNANILA – 3. nedelja med letom – 23. 1. 2022

PDFoznanila

NEDELJA BOŽJE BESEDE 2022

»To so moje besede, ki sem vam jih povedal, ko sem bil še pri vas.« (Lk 24,44)
Sveto pismo in Božja beseda je bila vedno v središču vsakega procesa prenove Cerkve. Vsako njeno stran je treba brati v ključu vprašanja, kaj govori Duh Cerkvi danes (prim. Raz 2,17). Ker se je porodilo iz občestva, ga je zato mogoče prav razumeti le v občestvu, ki je v Svetem Duhu skupaj na poti (syn-hodos). Cerkev, ki se razume kot sinodalno občestvo, je tako najprimernejši kraj za branje in proučevanje Svetega pisma. Evangelist Luka predstavi občestvo kot osnovno obliko življenja Cerkve, ki se je rodila na binkoštni dan: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah.« (Apd 2,42) Občestvo vernikov je po krstu v Kristusu »organsko« povezano med seboj kot Telo. »Vi pa ste Kristusovo telo in vsak zase udje,« (1 Kor 12,27) pravi apostol Pavel. Papež Frančišek pripisuje moč za gradnjo občestva Božji besedi: »Božja beseda združuje verujoče in jih naredi za eno ljudstvo.« (Odprl jim je um 4) Sveto pismo ima prav zaradi svojega izvora v navdihu Svetega Duha bistveno občestveni značaj, zato se ne more nihče zgolj kot posameznik dokopati do njegovega resničnega pomena, ampak mu je ta razodet v dialogu, v sprejemanju in vključevanju drugega. Jezus svojih učencev nikoli ni učil kot posameznike v sinagogah in učilnicah, ampak v konkretnem življenju, ob jezeru, kjer jih je učil o nebeškem kraljestvu (Mt 13); v čolnu, kjer jih je reševal in učil živeti (prim. Mr 4,35–41; 6,45–52; 8,13–21); za mizo, kjer je z njimi jedel in pil (Lk 5,29), lomil kruh in jim umival noge (Jn 13,5). Prava molitev, branje in študij Svetega pisma je neke vrste proces prepoznavanja posameznika kot dela občestva utelešene Besede, ki živi kot Cerkev na poti – kot sinodalna Cerkev.
Papež Frančišek zapiše: »Odnos med Vstalim, skupnostjo verujočih in Svetim pismom je življenjsko potreben za našo versko istovetnost. Brez Gospoda, ki nas vanj uvaja, je nemogoče doumeti Sveto pismo, prav tako pa brez Svetega pisma ostane nedoumljivo tudi poslanstvo Jezusa in njegove Cerkve v tem svetu.« (Odprl jim je um 1)

dr. Maksimiljan Matjaž, Celjski škof

Skupno slavje Božje besede v Škofiji Novo mesto
bo 23. 1. 2022 ob 15h

z besednim bogoslužjem in predavanjem s. Mete Potočnik v Baragovem zavodu v Šmihelu v Novem mestu.
Vabljeni vsi, posebej še duhovniki ter člani bibličnih in molitvenih skupin!

OZNANILA IN POVABILA

• SKUPINA ZA MOŽE: skupina za može bo v mesecu marcu vstopila v 5. leto druženja. Skupino sestavlja 8-12 mož, ki se dobivajo enkrat na mesec. Srečanje traja nekje dve uri. Veseli bodo, če se jim še kdo pridruži. Naslednje srečanje je v torek, 25. januarja, ob 19.30.

• FRANČIŠKOV SVETNI RED: je tretji red, ki ga je ustanovil sv. Frančišek za poročene in samske. V soboto, 14. 1., je 10 mlajših iz naše župnije vstopilo na pot priprave na vstop v red, v tako imenovani noviciat. To so zakonski pari, pa tudi posamezniki. Kdor bi se še želel pridružiti, naj se javi p. Tomažu.

• VEROUK ZA ODRASLE: Da, prav ste prebrali. Začenjamo mesečna srečanja za odrasle, ki želijo poglobiti krščansko vero; srečanja bodo vsak prvi petek; prvo srečanje bo v petek, 4. februarja, ob 19h.

• REVIJA MAVRICA: letos obhaja 50 let izhajanja. Družine z mlajšimi otroki vabljene, da si jo preskrbite. Kot reklamo Mavrica podarja otroku: en izvod Mavrice, Mavrični zabavnik in frizbi. Komplet dobite, če jim pošljete svoj naslov. Listič z reklamo je na mizicah ob izhodu.

• LURŠKA DEVETDNEVENICA: naša tradicionalna devetdnevnica se začne 2. februarja. Program je že na oglasnih deskah. Vabljeni.

• ČIŠČENJE CERKVE: v soboto, 29. 1., čistijo farani iz ulic: Marjane Kozine, Jurčičeva, Levstikova, Stritarjeva in Tavčarjeva.
Vabljeni tudi drugi, ker se bo čistilo po podiranju jaslic.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.