OZNANILA – 28. nedelja med letom, 11. 10. 2020

PDFoznanila

Poslanica nadškofa Zoreta

 

KRISTJAN JE MISIJONAR

Z željo po dostojnem življenju hodimo v službo in opravljamo nek poklic. Seveda želimo, da bi le-ta bil čimbolj skladen z našimi notranjimi vzgibi, željami in osebnostjo. Tak, s katerim bi v čim večji meri izpolnili samega sebe, obenem pa bi znatno prispevali k dobrobiti družbe.
Za nas, kristjane, pa je že samo življenje po-klic. Z rojstvom smo bili poklicani v življenje. To pomeni, da smo se že rodili z nekim namenom.
Prejeli smo torej poslanstvo, ki nam ga je namenil Bog. Vsi kristjani smo potemtakem MISIJONARJI, vse naše življenje pa je ena sama velika MISIJA.
Izpolnjevanje tega poslanstva je nekaj čudovitega. Ni nič drugega kot čim bolj polno uresničevanje samega sebe. Je uresničevanje tega, po čemer hrepeni prav vsaka človeška bit.
V najgloblji globini naše biti prebiva sam Bog. Bog v nas je bolj »notranji«, kot smo lahko »notranji« sami v sebi. Resnična človekova svoboda zato ni avto-nomna, temveč teo-nomna – je odvisna od Boga. TEOS v grščini namreč pomeni BOG. Naša svoboda je torej v Bogu in v uresničevanju Njegove volje.
Že sv. Avguštin je v 4. st. zapisal: »Zase si nas ustvaril, o Bog, in nemirno je naše srce, dokler se ne spočije v Tebi.« (Izpovedi, I, 1)
*******************************************
Zgoraj napisane besede so iz knjižice, ki so jo pripravili v Misijonskem središču Slovenije. Knjižica je kot 9-dnevnica ali molitvena ura pred misijonsko nedeljo, ki jo bomo obhajali prihodnjo nedeljo, 18. oktobra. Lahko bi dejali, da je ta nedelja ena od nedelj z zelo močnim sporočilom, saj govori o našem poslanstvu kristjana – biti misijonar. Ne živeti vero zase, ampak za druge.
Pri tem nam je letos dan v premislek čudovit zgled slovenskega misijonarja dr. Janeza Janeža, ki je bil prvi laični misijonar. Torej ni bil ne duhovnik ne redovnik, ampak krščen moški, ki je svojo samskost dal za misijone.
Bil je neutruden Božji delavec na prostrani njivi sveta. Kot misijonar je najprej štiri leta deloval na Kitajskem v mestu Zhaotong, nato pa še celih 38 let na Tajvanu v mestu Luodong – vse do svoje smrti. Za bolnike je bil dostopen 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni v letu.
Dnevno je opravil tudi več kot 10 operacij. V svojem 42-letnem misijonskem delovanju ni imel niti enega samega prostega dne. Delal je tudi, ko je bil bolan, prav vse do smrti. Ocenjujejo, da je v svojem življenju opravil blizu 100.000 operacij.

Zakaj se je dr. Janež priganjal do skrajnih meja svoje zmogljivosti? Zaradi svojega moralnega kodeksa, ki se glasi: »Kristusova ljubezen nas priganja« (2Kor 5,14).

PRIHODNJO NEDELJO BO TOREJ NABIRKA PRI SV. MAŠI
ZA MISIJONE!

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE

17. 10.: Ragovo in Krka.

OBVESTILA IN POVABILA

• VERSKI TISK: Nova tiskana Kloštrska oznanila, Misijonska obzorja, Družina in ostali verski tisk so na razpolago na mizicah ob izhodih.

• PREDAVANJE O ZGODOVINI ROŽNEGA VENCA: bo danes, v nedeljo, 11. 10., ob 18h, v stolni cerkvi v Novem mestu. Predaval bo dr. Matija Ogrin. Vabljeni!

• KATEHUMENI: Nova skupina je pričela z delom v nedeljo, 4. oktobra; se še lahko pridruži, če kdo razmišlja.

• ŽIVLJENJE Z VIRUSOM C19: Že pol leta vsak dan poslušamo številke o okuženih in večkrat tudi mrtvih, zaradi virusa C19. Za nami je obdobje dveh mesecev, ko niste smeli v cerkev k sv. maši in prejemati evharistije in svete spovedi. Vsi si želimo, da se ta črni scenarij ne ponovi. Je pa vse odvisno od vsakega posameznika, kako odgovorno bo ravnal. Potrebno je razkuževati roke, se izogibati nepotrebnih stikov in biti v zaprtih prostorih na razdalji vsaj meter in pol ter seveda nositi masko, tudi čez nos, drugače maska nima pomena! VEROUK bo zaenkrat še potekal, saj se ravnamo po pouku v šoli.
DRUGE SKUPINE – se dogovarjamo z vsako posebej; pevci zaenkrat nimajo vaj, bodo pa peli, kolikor bodo lahko, saj je maska obvezna.

• MAŠE NA PODRUŽNICAH: Za mnoge župljane je prav ukinjena maša na podružnicah od začetke pandemije, 13. 3., največji udarec in bolečina; skrbi tudi nas, patre, ker se zavedamo, da je na podružnicah veliko ljudi, ki jim cerkvica na vasi veliko pomeni. V župnijski cerkvi se je vsaj za 200 ljudi zmanjšal nedeljski obisk sv. maše. Za 1. novembra želimo maševati tudi zunaj, na pokopališčih naših podružnic, za naprej pa bomo videli. Obeti niso svetli. Molimo in naredimo vse, da ostanemo živi in zdravi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.