OZNANILA za 21. nedeljo med letom, 25. avgust 2013

DSC01655ozka vrata

NOVI OBRAZI V KLOŠTRU
Počitnice se iztekajo in pred nami je nov začetek šolskih in veroučnih mesecev. Na začetku avgusta smo se bratje v kloštru močno zamenjali. Pred vami smo tako trije novi obrazi, čeravno sem pišoči to besedilo, ki sem sedaj v vlogi župnika, bil med vami že dve leti in pol in se tako po osmih letih ponovno vračam med vas. V vlogi župnika sem torej sedaj p. Krizostom Komar, gvardijan in kaplan je p. Janez Papa, p. Peter Vrabec pa je kaplan; starosta samostana p. Marko Novak nas potrpežljivo in z bratsko ljubeznijo uvaja v skrivnosti dela v župniji in v samostanu ob Krki. Hvala vsem za topel in prisrčen sprejem in dobrodošlico.

  • V soboto, 31. avgusta ste prav lepo povabljeni bolniki, invalidi in starejši na škofijsko romanje na Zaplaz. Ob 10. uri je molitev rožnega venca in ob 10.30 sv. maša, ki jo daruje novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Podobno srečanje je tudi naslednji dan 1. septembra v »slovenskem Lurdu« v Brestanici; to srečanje pa se prične popoldne ob 14. uri, ob 14.30 pa je sv. maša, ki jo vodi celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.
  • V nedeljo, 1. septembra bo pri 10. maši umestitev novega župnika, ki jo bo opravil generalni vikar novomeške škofije, prelat Božidar Metelko. Pri maši bo sodeloval komorni zbor in mladi. Ta nedelja je tudi prva v mesecu, zato prav lepo povabljeni k darovanju za potrebe cerkve in samostana. Pred nami je velika investicija povezave razpokanih zidov cerkve. Hvala za vse kar ste ali še boste darovali.
  • Skupina KLEPET OB KAVICI se dobi v ponedeljek, 2. 9. po jutranji maši, v Lenartovi dvorani.
  • Župnijski pastoralni svet bo imel svojo prvo sejo v ponedeljek, 2. septembra po večerni maši v Frančiškovi dvorani.
  • V sredo, 4.9., se po večerni maši v Elizabetini sobi sreča skupina KARITAS.
  • Na četrtek pred prvim petkom, na prvi petek in na prvo soboto smo povabljeni k molitvi in prejemu zakramentov.
  • V četrtek, (5.9.) bomo eno uro pred mašo, od 18h do 19h molili za nove duhovne poklice, kajti žetev je res velika, delavcev pa premalo.
  • Na prvi petek (6.9.) z molitvijo (pol ure pred večerno mašo!) in postom zadoščujemo za lastne grehe in grehe vsega sveta.
  • Na prvo soboto (7.9. – molitev rožnega venca!) pa pol ure pred večerno mašo molimo k Božji Materi Mariji za stanovitnost in svetost vseh poklicanih v Gospodov vinograd. Pridite, da skupaj molimo in prosimo.
  • Vpis k verouku bo potekal od srede, 4. do 6. septembra od 15. do 18. ure. K vpisu morajo vsi veroučenci priti z enim od staršev, in izpolnjeno PRIJAVNICO, ki jo dobijo na spletni strani ali pa na mizicah za verski tisk v naši cerkvi. Za vpis v 1. razred s seboj prinesite krstni list (če otrok ni bil krščen v naši župniji) ali družinsko knjižico.
  • Na drugo nedeljo v mesecu septembru obhajamo praznik Marijinega rojstva ali mali šmaren. Pred večerno sv. mašo bomo ob 18.30 zapeli litanije Matere Božje.
  • Čiščenje in krašenje cerkve: 31. 8. – Smolenja vas, Petelinjek, Potov Vrh, Križe in Veliki Slatnik in 7.9. – Žabja vas, Šentjernejska c., Lobetova in Na Tratah. Dogovorite se med seboj da bo delo steklo hitro in učinkovito – HVALA.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Dragi župljani!

Pred nami je novo poglavje v življenju naše župnije. Glede na leta naše župnije nas samo še nekaj let loči od dejstva, da bo župnija srečala Abrahama (1967-2017). Kot osmi župnik si želim, da bi skupaj s sobrati in vašim sodelovanjjem bili vedno bliže Bogu in bi tako razsvetljeni od Svetega Duha zmogli in znali odkriti Božjo voljo za vse nas v danem času in trenutku, ki ni lahek, ampak zelo zapleten. Kristjani imamo kompas v osebi Jezusa Kristusa. Bolj kot mu bomo sledili, bolj bomo hodili po Njegovi poti in se s tem oklepali vesele novice, evangelija. Vsak župljan bi se naj našel v življenju župnije. In prav k temu se želimo truditi vsi, ki smo kakorkoli odgovorni za številne skupine v župniji. Molimo in prosimo za Božji blagoslov in Marijino varstvo ter priprošnjo sv. Lenarta in sv. Frančiška.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *
MODROST

Z BOGOM ZAČNI VSAKO DELO, DA BO DOBER TEK IMELO – tudi novo pastoralno leto 2013/14.


Vstop v Božjo slavo zahteva vsakodnevno zvestobo
Sv. Luka zapiše: »Ko so se dopolnjevali dnevi, da bi bil vzet v nebesa, se je tudi sam trdno odločil iti v Jeruzalem« (Lk 9,51). Ko se vzpenja proti svetemu mestu, kjer se bo dopolnilo njegovo zemeljsko življenje, Jezus že vidi cilj, vidi nebesa. Prav tako se zaveda, da gre pot, ki vodi v Očetovo slavo, preko križa, preko pokorščine božjemu načrtu ljubezni za človeštvo. V Katekizmu katoliške Cerkve beremo, da »povzdignjenje na križ pomeni in naznanja povzdignjenje ob vnebohodu« (KKC 662). »Tudi nam mora v našem krščanskem življenju biti jasno, da vstop v Božjo slavo zahteva vsakodnevno zvestobo njegovi volji, tudi ko je potrebno žrtvovanje, ko je treba spremeniti naše načrte,« je dejal Frančišek. Jezusov vnebohod se zgodi na Oljski gori, blizu kraja, kjer je molil pred trpljenjem, da bi ostal v tesni združenosti z Očetom. »Molitev nam daje milost, da zvesto živimo Božji načrt,« je dodal papež.
Misli iz sredine avdience papeža Frančiška – 17.4.2013
Vir: https://sl.radiovaticana.va/

Iz Katekizma katoliške cerkve
(Kompendij)
370. Kaj so strasti?
Strasti so nagnjenja, vzburkanosti ali vzgibi čutnosti – naravne sestavine človeške psihologije – ki nagibljejo človeka, da deluje ali da ne deluje v smeri tistega, kar dojemamo kot dobro ali kot zlo. Glavne strasti so ljubezen in sovraštvo, hrepenenje in strah, veselje, žalost, jeza. Poglavitna strast je ljubezen, ki jo vzbuja privlačnost dobrega. Samo dobro je ljubljeno, bodisi resnično ali navidezno dobro.
371. Ali so strasti nravno dobre ali zle?
Strasti, kot vzgibi čutnosti, niso ne dobre ne zle same v sebi. Strasti so nravno dobre, kadar prispevajo k dobremu dejanju, in zle v nasprotnem primeru. Biti morejo privzete v kreposti ali pa sprevržene v pregrehe.

Za mlade (YOUCAT)
342. Ali moramo vsi postati sveti?
Da. Smisel našega življenja je, da se v ljubezni zedinimo z Bogom, da popolnoma ustrezamo Božji volji. Bogu moramo dovoliti, »da v nas živi svoje življenje« (Mati Terezija) To pomeni, biti »svet«.
Vsak človek si postavi vprašanje: Kdo sem jaz in čemu sem tukaj, kako pridem do samega sebe? Vera odgovarja: Še le v svetosti postane človek pot do resnične harmonije s samim Stvarnikom. Svetost pa ni nikakršna popolnost, ki bi jo človek sam dosegel, temveč zedinjenje z utelešeno ljubeznijo, ki je Kristus. Kdor tako živi novo življenje, najde sebe in postane svet.

Iz naših župnij
VABIMO na romanje na Žalostno goro pri Mokronogu ob molitvenem dnevu za duhovne poklice, v soboto, 14. septembra. Avtobus bo peljal ob 8. uri iz Novega mesta. Prijavite se v svoji župniji in vplačajte 5 € za prevoz.

Kaj pomeni biti Božje ljudstvo?
Božje ljudstvo po papeževih besedah najprej pomeni, da Bog ne pripada nobenemu ljudstvu. On je tisti, ki nas kliče in vabi, da smo del njegovega ljudstva. To povabilo je namenjeno vsem brez razlike, kajti Božje usmiljenje hoče zveličanje za vse (1 Tim 2,4). Jezus ne pravi apostolom in nam, naj ustvarimo elito, ampak pravi, naj gremo in naredimo vse narode za njegove učence (Mt 28,19). Tudi Pavel trdi, da v Božjem ljudstvu, Cerkvi, ni ne juda ne Grka, ker ste vsi eno v Jezusu Kristusu (Gal 3,28). Papež se je nato obrnil na vse, ki se čutijo daleč od Cerkve: »Rad bi povedal tistemu, ki se čuti daleč od Boga in Cerkve, ki je prestrašen ali brezbrižen, kdor misli, da se ne more več spremeniti: Gospod kliče tudi tebe, da postaneš del njegovega ljudstva, in to počne z velikim spoštovanjem in ljubeznijo! On nas vabi, da smo del tega ljudstva, Božjega ljudstva.«

Kako postanemo člani Božjega ljudstva?
Člani Božjega ljudstva ne postanemo s fizičnim rojstvom, ampak preko novega rojstva, je nadaljeval papež. Kot pravi Jezus Nikodemu, se je treba roditi od zgoraj, iz vode in Duha, da bi vstopili v Božje kraljestvo (Jn 3,3-5). »Preko krsta smo vpeljani v to ljudstvo, preko vere v Kristusa, ki je Božji dar in ga je treba gojiti in v njem rasti vse življenje.« Papež je povabil, naj se vprašamo, kako gojimo to vero.

Papež Frančišek

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.