6. postna nedelja – 5. 4. 2020 – CVETNA NEDELJA

PDFoznanila

Navodila za praznovanje VELIKEGA TEDNA

POST – ČAS UPANJA NA ZMAGO

Še nekaj dni nas loči od konca postnega časa. Časa, ko se kristjani pripravljamo na največje praznike naše vere. Letos je bila priprava prav posebna zaradi znanih razlogov, kateri so nastopili 13. marca, na 2. postni petek. Naše življenje se je v nekaj urah ustavilo in življenje nas je prisililo v umiritev in posledično v premislek o vsem, kar počnemo in za kar se pehamo v vsakdanjem življenju. Mnogi so priznali, da je do takega stanja moralo priti, saj se človek drugače ne bi ustavil. Že ko zbolimo, ali se nam zgodi nesreča, vidimo, kako se naenkrat spremeni naše življenje. V letošnjem primeru pa se je, hočemo ali nočemo, spremenilo življenje prav vsem. V teh zadnjih dneh posta iskreno poglejmo v svoje srce in razmislimo, če smo v letošnjem postnem času res več molili in si vzeli kot kristjani čas za Boga. Dopustimo, da nas v nekaj minutah nagovori tišina Boga in odprimo svoje srce za Božji dotik.
Danes je Cvetna nedelja, ko se spominjamo Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem. Krik množice: »HOZANA!« je bil, kot vemo, začasen, saj je ta ista množica čez nekaj dni vpila: »KRIŽAJ GA!«. Premislimo kakšno je moje vpitje v današnjih časih; morda kličem Boga v jezi, sili ali želji, da mi spregovori, zakaj se nam vse to dogaja. Vendar vemo, da bo tudi ta preizkušnja prej ali slej premagana. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je Gospod vedno z nami in nas čaka. Zato v teh dneh Velikega tedna po vseh svojih močeh naredimo, da bodo naša srca, naša družina, oziroma naši bližnji dočakali pripravljeni dan Vstajenja. Naše upanje je Kristusova zmaga. Naj se to pozna tudi v našem življenju.

VELIKI TEDEN V ŽUPNIJI
Premišljevanje križevega pota osebno doma.

 Molitev, dobra dela, Sveto pismo.

 Najdi križ, pred njim tiho moli in se Bogu zahvali za odrešenje.

 VELIKO TRIDNEVJE NA DOMU :

 Veliki četrtek: spomin zadnje večerje. Povežite se preko TV ali interneta s sv. mašo. Bogu se zahvalite za hrano večnega življenja – evharistijo, pa tudi za duhovnike.

 Veliki petek: Ta dan ni svete maše, zvonovi molčijo. Doma zmolite žalostni del rožnega venca ali križev pot.

 Velika sobota: dan molka in priprave na Veliko noč. Med molitvijo z blagoslovljeno vodo blagoslovite velikonočna jedila.

 VELIKA NOČ: v hvaležnosti zaužijte velikonočni zajtrk, ter v krogu družine radostno praznujte dan vstajenja. Sveta maša bo na TV1 ob 10. uri.

Na veliko tridnevje in na veliko noč bo prenos iz kloštra preko Facebook strani Frančiškanski samostan Novo mesto ob 19h in na veliko noč ob 10h.

• VELIKA NOČ V KLOŠTRU
Bratje v kloštru bomo torej letos sami obhajali veliko tridnevje in veliko noč. Za vse bo to nekaj posebnega, milo zapisano. Hvaležni smo Vam za molitve in vsa izrečena ali zapisana voščila ter tudi darove, ki jih namenjate za nas v materialni ali denarni obliki. Naj nam vsem močna duhovna povezanost pomaga, da bomo kljub vsemu čutili Kristusovo zmago nad grehom in smrtjo. Preberite kaj lepega v Družini, poslušajte radio Ognjišče, pojdite na spletne strani, tudi našo, ki so polne velikonočnega upanja. Škofje so nam poslali posebna navodila, ki jih najdete na spletni strani – https://www.nm-kloster.si/.

• ZVONJENJE OB PONEDELJKIH (OB 20.00)
Duhovniki vsak ponedeljek z zvonjenjem ob 20.00 vabimo vernike k molitvi, ki je povezana z molitvijo škofov na Radiu Ognjišče. Verniki ste povabljeni, da ta dan prižgete sveče na oknih v znamenje solidarnosti z vsemi žrtvami epidemije.

• NAROČILO SVETIH MAŠ IN MAŠNE NABIRKE: Vsi, ki radi zahajate v našo kloštrsko cerkev, ste lepo povabljeni k naročilu mašnih namenov za mesec maj (po telefonu – 07 338 14 70 ali elektronski pošti oznanila@nm-kloster.si) in k darovanju z nakazili na bančni račun za vzdrževanje samostana (NLB SI56-0297-0009-2265-498) in župnije (UN SI56 2900 0005 1741 597). Dar za mašo nakažite na TRR samostana. Hvala za vsak dar, ki bo omogočil odplačevanje računov v času, ko ni nedeljskih nabirk in ne krstov, porok…. Bog povrni! Mir in dobro!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.