5. postna nedelja – 29. 3. 2020 – TIHA NEDELJA

PDFoznanila

 

POST – ČAS PREBUJENJA

»Oče, zahvaljujem se ti, ker si me uslišal. Vedel sem, da me vselej uslišiš, toda zaradi množice, ki stoji okrog mene, sem rekel, da bi verovali, da si me ti poslal.« (Jn 11,40-42)

LAZAR SE JE PREBUDIL!
V vsakdanjem pogovoru govorimo, da je ta in ta zaspal/zaspala v Gospodu. Torej ne umrl/a, ampak zaspal/a. In ko zvečer zaspimo, se zjutraj zbudimo. Iz tega sklepanja bi lahko rekli, da se bomo, ko stopimo pred Boga, prebudili. Dovolj igranja z besedami. Vendar za vsem tem se skriva skrivnost naše vere, vere v vstajenje, vere v posmrtno življenje. Lazar je že 4 dni ležal v grobu, njegovo telo je že razpadalo, pa vendar je Bog, ki je vsemogočen, uslišal Jezusovo gorečo molitev. Jezus v molitvi moli: »Oče, zahvaljujem se ti, ker si me uslišal. Vedel sem, da me vselej uslišiš.« Kakšna goreča molitev! Molitev, ki vključuje močno in trdno vero ter prepričanje, da nas Bog vedno usliši, če ga v veri prosimo. Jezusova molitev je torej obudila ali prebudila Lazarja. Vsi so bili začudeni. Jezusovi nasprotniki pa so v tem dejanju dobili krasen razlog, da se ga znebijo. Ker zdaj pa je že preveč, kar počne ta človek, ki se razglaša za Boga.
Bratje in sestre!
Živimo v izredno težkih dnevih. Vse, kar nam je dragoceno in normalno, je pred nami zaprto. Primorani smo, da se »družimo« sami s seboj in najbližnjimi, to je našo družino. Torej s tistimi, ki so najbolj naši, po vrhu vsega pa nam velikokrat povzročajo največje bolečine in skrbi. Danes je tiha nedelja. Glede na vse, kar se dogaja, bo ta tihota še hujša kot na običajno Tiho nedeljo. Ker imamo obljubo od samega Jezusa, da nismo sami, da je vedno z nami, smo lahko prepričani v veri, da je nam v teh »tihih« dnevih preizkušnje zelo blizu. Blizu nam je po njegovem trpljenju in smrti. Vemo pa, da bo čez 14 dni vstajenja dan. Zato v teh zadnjih dnevih pred veliko nočjo še pomnožimo našo molitev, ki naj utrdi našo vero. Znano je, da je sodobni človek iz svojega življenja izrinil Boga, zato ga moremo prav po molitvi ponovno priklicati v naše srce, naše medsebojne odnose, v naše vasi in mesta. Naši predniki so v najhujših stiskah in preizkušnjah postavili največ cerkva in znamenj. Kašna bodo naša znamenja, ki jih bomo pustili zanamcem? Prebudimo se z Lazarjem tudi mi!

POSTNI ČAS V ŽUPNIJI

 Premišljevanje križevega pota osebno doma.
 Molitev, dobra dela, Sveto pismo.
 Najdi križ, pred njim tiho moli in se Bogu zahvali za odrešenje.
 CVETNA NEDELJA: Verniki po domovih, pripravite zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga blagoslovite z blagoslovljeno vodo. Povabljeni, da spremljate prenos svete maše po TV SLO 2, ob 10h, ko bo prenos iz mariborske stolnice. Povabljeni tudi k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta (TV SLO 1, predvidoma ob 11.30).

• RADIJSKI MISIJON NA RADIU OGNJIŠČE: SI UPAŠ ŽIVETI?
Škofje vabijo vernike, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljate radijski misijon Radia Ognjišče, ki bo potekal od 29. marca do 4. aprila 2020. Vsak dan bo misijonski govor ob 10.15 in 17.00. Ob 19h bo sveta maša. Ob 20h bo pogovorni večer s sodelovanjem poslušalcev. V okviru misijona sodelujejo: p. Anselm Grün, nadškof dr. Marjan Turnšek, Simon Potnik, Marko Rijavec, Marjan Lampret, Peter Pučnik in dr. Bojan Ravbar.

• ZVONJENJE OB PONEDELJKIH (OB 20.00)
Duhovniki vsak ponedeljek z zvonjenjem ob 20.00 vabimo vernike k molitvi, ki je povezana z molitvijo škofov na Radiu Ognjišče. Verniki ste povabljeni, da ta dan prižgete sveče na oknih v znamenje solidarnosti z vsemi žrtvami epidemije.

• NAROČILO SVETIH MAŠ IN MAŠNE NABIRKE: Vsi, ki radi zahajate v našo kloštrsko cerkev, ste lepo povabljeni k naročilu mašnih namenov za mesec maj (po telefonu – 07 338 14 70 ali elektronski pošti oznanila@nm-kloster.si) in k darovanju z nakazili na bančni račun za vzdrževanje samostana (NLB SI56-0297-0009-2265-498) in župnije (UN SI56 2900 0005 1741 597). Dar za mašo nakažite na TRR samostana. Hvala za vsak dar, ki bo omogočil odplačevanje računov v času, ko ni nedeljskih nabirk in ne krstov, porok…. Bog povrni! Mir in dobro!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.