4. postna nedelja – 22. 3. 2020

PDFoznanila

 

POST – ČAS DA SPREGLEDAMO

»Jezus je slišal, da so ga vrgli ven. Našel ga je in mu je rekel: ‘Veruješ v Sina človekovega?’ In ta je odgovóril ter rekel: ´Kdo je to, Gospod, da bi veroval vanj?´ Jezus mu je rekel: ‘Videl si ga; ta, ki govori s teboj, ta je.’ Tedaj je dejal: ‘Verujem, Gospod.’« (Jn 4,13-15)
Bo kdo rekel: »Usoda se je poigrala z nami, da v najbolj ‘močnem času’ cerkvenega leta, v postu, vsi ljudje preživljamo karanteno, prisiljeno stanje, da moramo biti doma.« Pred leti sem razmišljal o usodi. To je nekaj zelo močnega, zabetoniranega, nekaj, kar težko spremeniš. Najbolje je, da se predaš. Torej, če nam je ta čas usojen, se predajmo in čakajmo, da pač mine, ne da bi mi kaj pri tem storili. Ne gre tako, dragi bratje in sestre. Kristjani smo v več kot 2000 letni zgodovini marsikaj doživeli in pretrpeli. Vendar smo vedno iz stiske in preizkušnje izšli močnejši, boljši. Verujmo in zaupajmo, da bo tako tudi tokrat. Zaslepljeni smo, ne vidimo, ne doumemo. Naše krščansko življenje je postalo rutina, dobra navada, tradicija, ki je ne zapustimo, ker imamo od nje koristi; vsaj za božič in veliko noč, ko nam je lepo, smo skupaj in na mizah je polno dobrot. Sedanji trenutek v karanteni je priložnost za premislek naše vere, naših navad in razvad. Priložnost imamo, da na novo spregledamo in ob tem spoznamo bistvo našega življenja, bistvo naše krščanske vere. Ljudje smo pač ranjeni zaradi greha, po svojem bistvu smo zelo sebični in tudi samovšečni. Sedanja preizkušnja nas more prečistiti, nas more spremeniti. Dopustimo Bogu, da vstopi v nas. Preko molitve se mu odprimo. Osmislimo si naše vsakdanje delo, naše druženje z družino in sosedi. Kaj ni trenutna preizkušnja priložnost, da odpustimo bližnjemu: bratu, sestri, staršem, sosedom, sodelavcem? Da končno prekinemo svojo ignoranco, stalno prepričevanje, da je drug kriv, jaz pa sem nedolžen. Ne, nikoli se ta pot ne izide. Post je čas, da torej končno spregledamo in tako ponovno vidimo svet drugače, drugače začutimo svoje bližnje. Naj nam sedanji trenutek pomaga, da bomo tudi mi, kot sleporojeni, mogli reči: »Verujem, Gospod!«

POSTNI ČAS V ŽUPNIJI

 Premišljevanje križevega pota – osebno doma.

 Molitev, dobra dela, Sveto pismo.

 Najdi križ, pred njim tiho moli in se Bogu zahvali za odrešenje.

 V sredo, 25. 3. praznujemo slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Devici Mariji. Zaključujemo Teden družine pod naslovom: Kdor se uči, je mlad! Čas preizkušnje je čas učenja za življenje. In kdor se vse življenje uči, njegov duh ostane mlad. 25. marec je MATERINSKI DAN. Drage matere, hvala Vam za življenje, vzgojo in duhovno spremljanje v molitvi. Nikoli Vam ne bomo dovolj hvaležni za vse.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
Ko bodo spet sv. maše, bo tudi čiščenje

• SV. MAŠE V KLOŠTRU: bratje v kloštru mašujemo po večini okrog 8. ure zjutraj, zvečer ob 18h pa molimo rožni venec. Tako zvonenje v župnijski cerkvi zjutraj in zvečer ostaja. Ko slišite, ali tudi drugače, povabljeni, da se povežete z nami v molitvi. Maše torej niso ob tisti uri, kot piše v oznanilih!

• SVETE MAŠE PO RADIJU OGNJIŠČE IN DRUGIH MEDIJIH: vsak dan lahko spremljate sv. mašo po Radiu Ognjišče ob 19h in po https://nova24tv.si/ ob 7. uri zjutraj, ko prenašajo sv. mašo papeža Frančiška. Sveta maša je tudi na TV Exodus, vsak dan ob 12h in jo ponavljajo še 3x (18h, polnoči in ob 6. uri zjutraj).

• MOLIMO LAHKO TUDI Z MOLITVENIKOM MAGNIFICATOM: Založba Družina omogoča vsem vernikom prost vstop do molitvenika Magnificata. Tako lahko odtipkate in molite :
http://www.druzina.si/flip/revije/magnificat/2020/3m/mobile/index.html

• ŽIVLJENJE V KARANTENI: počasi se navajamo na posebno stanje preživljanja našega življenja. Izkoristimo ga za tisto, za kar običajno nimamo časa. Kot kristjani molimo, predvsem pa se potrudimo za lepe medsebojne odnose. V bistvu smo vsi prizadeti, zato bodimo sočutni med seboj.

• PRVOMAJSKO ROMANJE NA BAVARSKO – od 26. do 28. aprila 2020: Po pogovoru z Agencijo Aritours je romanje prestavljeno na jesen, od 16. do 18. oktobra 2020. Kdor se je že prijavil, bo dobil pisno obvestilo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.