3. nedelja med letom – 26.1.2020 – NEDELJA BOŽJE BESEDE

PDFoznanila

Lurška 9-dnevnica

NEDELJA BOŽJE BESEDE 2020

V Sloveniji smo zadnjo nedeljo v septembru zadnja leta obhajali kot nedeljo Svetega pisma. Papež Frančišek pa je to nedeljo zdaj razglasil za nedeljo Božje besede.
Geslo letošnje nedelje Božje besede v Cerkvi na Slovenskem: »Pogovarjala sta se« (Lk 24,14a), najdemo v odlomku o emavških učencih, ki ga je papež Frančišek predstavil vsej Cerkvi ob sklepu sinode o mladih kot osnovno svetopisemsko podobo, ki naj usmerja pot mlade Cerkve.
S tem geslom želimo postaviti v središče našega razmišljanja o Božji besedi pogovor, dialog. Evangelist Luka poroča o zaskrbljenosti dveh učencev spričo velikonočnih dogodkov v Jeruzalemu (24,14). Kljub razočaranju in negotovosti, sta se o tem pogovarjala – ne samo med seboj, ampak tudi z drugimi, ki sta jih srečala. Na ta način sta nevede prišla tudi v pogovor z Vstalim. Bog od vsega začetka prav po besedi stopa v odnos s človekom. Preko pogovora se pletejo odnosi, se gradi zaupanje, se odpravljajo predsodki. Pogovor je tako tudi najboljši način za živo katehezo in graditev življenjskih odnosov z Bogom.

Danes popoldne, ob 15.00, bo v Baragovem zavodu srečanje bralcev in članov svetopisemskih skupin. Predavala bo prof. dr. s. Carmela Palmisano s Teološke fakultete.

DAN POSVEČENEGA ŽIVLJENJA
Redovniki in redovnice vsako leto 2.februarja obhajamo dan posvečenega življenja. Zaradi posvečenja novega škofa v krški škofiji (Avstrija), ki je slovenskega rodu, so škofje v nedeljo, 2. 2. zasedeni, zato bomo imeli redovniki in redovnice molitveno srečanje v soboto, 1. 2. na Cankarjevi 23, pri sestrah Noterdamkah.

LURŠKA 9-DNEVNICA
Prihodnja nedeljo, 2. februarja, ob 17h pričenjamo letošnjo Lurško devet- dnevnico pod naslovom: SOBIVANJE V RAZLIČNOSTI. Ob 17h je molitev serafinskega rožnega venca v Lurški kapeli in nato sledi sveta maša z nagovorom. Prvi večer bo z nami župnik iz Črnomlja g. Gregor Kunej. Prav lepo povabljeni.

MATIJA KASTELEC
Minuli petek, 24. 1., je minilo 400 let od rojstva Matije Kastelca, ki je bil arhitekt te naše cerkve, zgrajene po velikem požaru v Novem mestu, leta 1664. Počiva v naši cerkvi na levi strani ob steni, kjer na nagrobni plošči piše: »Tu kanonik Kastelec Matija leži, ki tudi po smrti povsem ne molči./ Njegov stolp in oboki govorijo, tudi zidovi drugje ne molčijo./ Kot strokovnjak za arhitekturo zgradil si je dom za zadnjo uro./ Za vzpon v nebeške višine prosi za en očenaš ali iz globočine kliče: “Ne bodi tiho, če mimo greš, vsaj: ´Počivaj v miru!´, mi lahko poveš in rečeš, kot je sv. Sulpicij učil: ´O, da mu Bog naklonjen bi bil!´.” Amen.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
1. 2.: Ragovo in Krka.

POVABILA IN OZNANILA
• SREČANJE ŽPS: Januarsko in februarsko sejo ŽPS smo združili, zato bo naslednja seja jutri, v ponedeljek, 27. 1. ob 19h v Lenartovi dvorani.

• NIKODEMOVI VEČERI 2020 – »Kdo smo in kam gremo?«: Pred nami sta še druga dva večera: četrtek: 30. 1. ob 19h – Vizija Cerkve na Slovenskem v turbulentnih časih, pogovorni večer z ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom in v petek, 31. 1. ob 19h – predavanje župnika Simona Potnika pod naslovom: Navdušen kristjan, mit ali resničnost? LEPO VABLJENI!

• KONCERT: V soboto, 1.2. ob 18,45, Vabljeni na koncert kompozicij skladatelja Toma Kobeta z naslovom: Večerja za dva. Predstavili se bodo Eva Pavli – sopran, Matjaž Matej Kastelic – tenor, Marko Erzar – bariton, Tom Kobe – bariton, Tadej Podobnik – klavir, Tomaž Kavšek – klavir. Izvedli bodo odlomke iz oper Krst pri Savici, Pod svobodnim soncem in Lenora ter kompozicije za solo klavir in glas.

• PRVA NEDELJA V MESCU – 2.2.: Nabirka pri sveti maši je za cerkev in samostan!

• KLOŠTRSKA GOSPODINJA ALI GOSPODINJEC: Z odhodom gospodinje Hilde v našem kloštru iščemo novo ali novega. Delo je štiriurno na dan, z enim prostim dnevom v tednu, za mesečno nagrado 700 €. Kdor čuti, da bi lahko, ali da koga pozna, naj se oglasi p. Tomažu.

• PRVOMAJSKO ROMANJE NA BAVARSKO – od 26. do 28. aprila 2020: Tudi letos smo pripravili romanje za praznike ob prvem maju 2020 in sicer z agencijo Aritours. Želimo poromati na Bavarsko za tri dni. Podroben program s prijavnico vam je na voljo. Prijave že zbiramo; ob prijavi vplačate 50 €. Polnimo drugi avtobus.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.