2. postna nedelja – 8. 3. 2020

PDFoznanila

POST – ČAS SPREMENJENJA

Tisti čas je Jezus vzel s seboj Petra, Jakoba in njegovega brata Janeza in jih pêljal na visoko goro, na samo. Vpričo njih se je spreménil.  (Mt 17,1)

V kaj se spreminjamo?
Jezus je vzel najbližje učence s seboj na goro in se tam spremenil. Zakaj? Odgovor lahko najdemo na koncu odlomka, ko jim naroča, naj tega, kar so doživeli, nikomur ne povedo, dokler ne doživijo še vstajenja. Torej je bilo spremenjenje prav zanje. Ko bodo ob vstajenju še enkrat doživeli spremenjenje, ko bodo v polnosti dojeli, za kaj gre, šele potem bodo o vsem lahko poročali drugim.
Učenci so očitno potrebovali spremenjenje zase. Potrebovali so ga za utrditev svoje vere, za zvestobo svojemu učitelju. Brez spremenjenja bi ne mogli vztrajati. Prepričan sem, da je tako tudi z nami. Kje naj doživimo takšno spremenjenje? Najbrž je naivno pričakovati, da bo sv. maša, pri kateri doživljamo najgloblje spremenjenje, za nas, ki smo vedno znova začetniki in v veri še ne potrjeni apostoli, zadostno spremenjenje. Evharistija je kruh močnih, je hrana potrjenim, hrana tistim, ki so že doživeli vstajenje. Pred tem je ta hrana pretežka, da bi nas nasitila. Za hojo za Jezusom potrebujemo še druga spremenjenja. Kakšna?
Potrebujemo zglede svetosti. Kje naj jih najdemo? Kup reklam, ki nas vabijo, naj jim sledimo, nas vabi ravno v nasprotno smer. Z reklamami, s temi ‘svetlimi zgledi’ smo prej pri skušnjavah kot pri spremenjenju. Vabijo nas, naj sledimo tistemu, kar je lahko, naj živimo zase in naj bomo prvi. Jezusovo spremenjenje nam govori o spremenjenju, ki nastane iz vztrajnosti v trpljenju, iz darovanja za druge in iz pozabljanja nase. Prišel sem, da vam strežem in ne da bi mi stregli, pravi.

Kje naj najdemo njegov zgled v zvestobi križu?
Kje naj odkrivamo spremenjenje, ki izžareva darovanje?
Kje naj doživljamo zgled tihega služenja?

Javni prostor nas zasipa s škandali, svet se utaplja v sovraštvu in trepeta pred naravnimi katastrofami. Novice brez grozot niso novice. A mi še vedno potrebujemo spremenjenje, ki bo podobno Jezusovemu in nas bo pritegnilo za Njim. Razmišljam, da potrebujemo spremenjenja v obrazih svetih ljudi, v dobrih knjigah in filmih, v ljubeči povezanosti z najbližjimi, v evangeliju in evharistiji. Brez teh spremenjenj bomo težko vztrajali.
Peter ŽAKELJ, lazarist

POSTNI ČAS V ŽUPNIJI
 Premišljevanje križevega pota v cerkvi pred večerno sv. mašo ob 17.30: ob nedeljah ga vodimo patri; v torek, 10. 3. ga vodi Biblična skupina; in v petek, 13. 3. birmanci z animatorji.
 Molitev, dobra dela, Sveto pismo.

OZNANILA IN POVABILA

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
14. 3.: Ulice: Ivana Roba, Drejčetova pot, Pot na Gorjance, Na Lazu, Knafelčeva in Avšičeva.

VOLITVE V NOVI ŽPS SE PRIBLIŽUJEJO – NEDELJA 22. 3.

• Kaj je župnijski pastoralni svet (ŽPS)?
Župnijski pastoralni svet je župnikovo posvetovalno in delovno telo, ki preučuje, načrtuje in izvaja pastoralno delo v župniji.

• Katere so naloge župnijskega pastoralnega sveta?
Župnijski pastoralni svet obravnava vprašanja, ki so povezana z verskim življenjem in pastoralnim delovanjem župnije, pripravlja predloge in sklepe ter skrbi za njihovo uresničevanje. Naloge župnijskega pastoralnega sveta se nanašajo na skupno življenje župnijskega občestva, oznanjevanje, bogoslužje in dobrodelnost v župniji.

************************************************************************

• SVETA MAŠA ZA NOTRANJE OZDRAVLJENJE IN MOLITVE NAD POSAMEZNIKI: četrtek, 12. 3. ob 18h.

• PRIPRAVA BIRMANSKIH BOTROV: v Baragov zavodu, sobota, 14. 3. ob 10h.

ŠKOFIJSKO SREČANJE OTROŠKIH IN MLADINSKIH ZBOROV: v Šentjerneju, je bila napovedano soboto, 14. 3. –ZARADI GROZEČEGA KORONA VIRUSA, JE SREČANJE PRESTAVLJENO  NA POLETNI ALI JESENSKI TERMIN..

• NOVOMEŠKI SAKRALNI ABONMA: naslednji koncert bo v nedeljo, 15. 3. ob 19h v novomeški stolnici. Nastopa zbor Quatorum vocum. – TUDI TO SREČANJE JE PRESTAVLJENO!

• PRVOMAJSKO ROMANJE NA BAVARSKO – od 26. do 28. aprila 2020: Podroben program s prijavnico vam je na voljo. Prijave že zbiramo. Ob prijavi vplačate 50 €. Še nam manjkajo romarji za 3. Avtobus. – POHITITE! – V TEDNU, KI JE PRED NAMI BO ZNANO, ALI BO ROMANJE PRESTAVLJENO ALI ODPOVEDANO ZARADI CORONAVIRUSA!!!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.