2. nedelja med letom – 19.1.2020 – EKUMENSKA

PDFoznanila

MOLIMO ZA EDINOST

Od 18. do 25. januarja 2020 bo potekal teden molitve za edinost kristjanov.
Gradivo za letošnji teden molitve za edinost so pripravili kristjani različnih Cerkva z Malte, ki je večinsko katoliška dežela. Zgodovina krščanstva na tem sredozemskem otoku sega nazaj vse do časa apostolov.
Sveti Pavel se je kot brodolomec rešil na obale Malte okoli leta 60. O gostoljubnih domačinih je njegov spremljevalec Luka zapisal pohvalo: »Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo.« Te besede so izbrane za letošnjo vodilno misel.
Gostoljubnost je nujno potrebna krepost, ko gre za iskanje krščanske edinosti. Je izraz »dialoga ljubezni« med krščanskimi Cerkvami. Kliče nas k medsebojni naklonjenosti in velikodušnosti do potrebnih, zlasti do ljudi, ki ne delijo z nami istega jezika, kulture ali vere.
Delitve med kristjani nasprotujejo Božji volji, so v spotiko svetu in škodujejo oznanjevanju evangelija. Premaga jih lahko samo moč molitve, v katero zaupamo.
Molitev za edinost ni nekaj osamljenega, ampak je pridružitev Jezusovi molitvi v dvorani zadnje večerje. V tem sta njena posebna odličnost in lepota. Ne molimo sami, ampak svoj šibki glas pridružimo glasu Božjega Sina in njegovi prošnji, ki jo bo Oče ob svojem času uslišal. Jezus je molil, da bi bili vsi njegovi učenci eno, »da bo svet veroval« v Sina in prek njega v Očeta.
V molitvi doživljamo, da edinost ne more biti zgolj sad človeških naporov, ampak je vedno delo Svetega Duha. Edinosti ne moremo »ustvariti«, »izdelati« ali »organizirati«. Lahko jo samo sprejmemo kot dar Duha, ko smo notranje dovolj pripravljeni za to.

Dr. Bogdan Dolenc
član Komisije za ekumenizem pri SŠK

MALI SVETOPISEMSKI MARATON
Pred letošnjo nedeljo Svetega pisma ali, kot jo je sedaj papež Frančišek razglasil: nedeljo Božje besede, bo v naši cerkvi potekal »mali svetopisemski maraton«.
In sicer:
v četrtek, 23. 1., v petek, 24. 1. in v soboto, 25. 1. – od 16h do 18h.

NEDELJA BOŽJE BESEDE
Prihodnja nedelja je torej posvečena Besedi, ki je zapisana v Svetem pismu. Naša svetopisemska skupina bo sodelovala pri sv. maši ob 9.30.
Pri maši ob 9.00 v stolnici bo škof izročil Sveta pisma katehumenom. Popoldne ob 15.00 bo v Baragovem zavodu srečanje bralcev in članov svetopisemskih skupin. Predavala bo prof. dr. s. Carmela Palmisano s Teološke fakultete

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
25. 1.: Ulice: Ragovska, Jakčeva in Maistrova.

DRUGA OBVESTILA IN POVABILA

• NOVOMEŠKI SAKRALNI ABONMA: Nocoj, 19.1. bo ob 19h v novomeški stolnici prvi koncert letošnjega sakralnega abonmaja. Nastopili bosta: Polona Gantar, orgle in Miro Božič. PROGRAM: Slovenske božične pesmi.

• ŠKOFIJSKI KATEHETSKI DAN V BARAGOVEM ZAVODU: v soboto, 25. januarja 2020, bo potekal že tradicionalni Škofijski katehetski dan za novomeško škofijo v Baragovem zavodu. Gost bo dr. Roman Globokar, ki bo predstavil svojo knjigo: Vzgojni izzivi šole v digitalni dobi z ozirom na katehezo.

• NIKODEMOVI VEČERI 2020 – »Kdo smo in kam gremo?«: Prva dva večera: četrtek: 23.1. ob 19h – Domovina, ti si kakor zdravje, gost večera bo dr. Rosvita PESEK in v petek, 24.1. ob 19h – okrogla miza, ki jo bo vodil dr. Aleš Maver pod naslovom Evropska identiteta in emigracije; sogovornika bosta nadškof dr. Anton Stres in evropska poslanka Romana Tomc. LEPO VABLJENI!

• IZOBRAŽEVANJE ZA CERKVENE GLASBENIKE NOVOMEŠKE ŠKOFIJE – 25. 1.; 1. 2.; 15. 2.: Izobraževanje bo potekalo ob sobotah dopoldne od 9.00 – 12.00 v Baragovem zavodu. Tematike izobraževanj so v treh sklopih: Liturgika; dirigiranje in zborovodstvo; vokalna tehnika.

• PRVOMAJSKO ROMANJE NA BAVARSKO – od 26. do 28. aprila 2020: Tudi letos smo pripravili romanje za praznike ob prvem maju 2020 in sicer z agencijo Aritours. Želimo poromati na Bavarsko za tri dni. Podroben program s prijavnico vam je na voljo. Prijave že zbiramo; ob prijavi vplačate 50 €.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.