10. dan: nedelja, NEDELJA – IZVIR ŽIVLJENJA IN BLAGOSLOVA

Fotogalerija slovesnega zaključka misijona – foto Robert Kokol, Foto Asja

Foto Jože Potrpin – Družina

SPONZORJI_MISIJON

Poglej še na spletno stran MISIJONA V NOVEM MESTU

Avdio posnetek slovesnosti   – RADIO OGNJIŠČE

Dolenjski list od dogodku

Posnetek svete maše in koncerta

OBZORJE DUHA – po posnetek si prične pri 16.15 minuti

VAŠ KANAL

 

 

 

Zahvala Janija KRAMARJA

Za vse slišano, doživeto, prejeto in za vse misijonske darove, ki jih bomo še deležni v prihodnosti, je težko najti prave besede zahvale. Morda bi zadostovala že samo beseda hvala, zagotovo Bogu hvala ali pa Bog lonaj. Težava pri zahvali so tudi številna dela, opravila pa tudi žrtve in molitve, ki so in bodo ostala očem nevidna, verjamemo in verujemo pa, da bodo velika pred našim nebeškim Očetom. Vsekakor pa je prav in se spodobi, da vsaj nekaj besed naše velike hvaležnosti za tisto, kar so v preteklih dneh naše oči vendarle videle in srca doživela, izrečemo tudi na glas.

Najprej seveda iskren Bog lonaj vam, spoštovani gospod škof Andrej Glavan, za darovano sveto mašo ob sklepu novomeškega mestnega misijona. Letošnji misijon je zgodovinski, saj je prvi mestni po ustanovitvi naše novomeške škofije. Začel se je in se tudi zaključuje s slovesno škofovo mašo. In to ne z mašo kateregakoli novomeškega škofa, ampak prvega novomeškega škofa ordinarija, kar temu svečanemu dogodku daje prav poseben, naj mi bo dovoljeno reči, zgodovinski pečat. Spoštovani gospod škof Andrej, še enkrat, hvala vam in Bog vas živi.

V teh dneh so nam pri zajemanju iz studenca žive vode pomagali naši misijonarji p. Andraž, p. Branko, brat Jožko in gospod Jože. Zares ste nas učili zajemati na globoko, pri izviru. Iskrena hvala za vse svete maše, nagovore in pogovore, svete spovedi, tiste v spovednici in izven nje. Hvala vam, ker ste nas poskušali predramiti iz našega samozadovoljstva, iz našega udobnega položaja kristjanov, ki jim je kar se verskega življenja tiče zares postlano z rožicami: imamo škofijo in župnije, duhovnike, redovnike in redovnice, Karitas, veroučne šole, pevske zbore, skavte, glasbeno in še kakšno šolo… S svojo besedo in s pričevanji vaših sodelavcev, ki se jim na tem mestu iskreno zahvaljujem, ste spodbujali, da se kljub bližajoči se zimi, prebudimo iz zimskega spanja našega verskega udobja in predvsem s svojim vsakdanjim življenjem in delovanjem, postanemo nič več in nič manj kot misijonarji v našem Novem mestu. Še enkrat hvala in Bog lonaj.

Velika zahvala gre tudi našim župnikom, ki so vsak v svoji župniji navduševali župljane za misijon. Posebej smo veseli, ker ste s svojim zgledom, ko ste maševali v farnih in podružničnih cerkvah izven svoje župnije, pokazali, kaj pomeni biti skupnost, kaj pomeni biti eno v Kristusu. Zato p. Krizostom in gospod Igor, Bog lonaj in hvala vama.

Vam, spoštovani gospod stolni župnik Silvester, pa želim izreči posebno zahvalo, saj ste bili s posvetnimi besedami  generalni direktor in sekretar letošnjega misijona, tisti, ki je bedel nad vsem, v duhovnem in organizacijskem smislu. Božja previdnost nam je po vas pokazala zgled, kako se takšno obsežno in odgovorno delo opravi spoštljivo do vseh sodelujočih, brez povzdigovanja glasu, samo s spodbudo, prošnjo in molitvijo, vedno pa z jasno sliko, kako vse stvari izpeljati ne v svojo ampak v božjo slavo. Hvala vam, gospod Silvester.

Zahvala gre tudi vsem ostalim sodelujočim pri današnji sveti maši: duhovnikom, ministrantom, pevcem in zborovodjem združenih pevskih zborov vseh treh župnij in pihalnemu orkestru Krka pod vodstvom Matevža Novaka, združenim otroškim pevskim zborom vseh treh župnij, Alešu Makovcu in Jerneju Fabjanu za glasbeni izbor in glasbene priredbe skladb. Hvala organistu Mateju Burgerju, hvala gospodu Marjanu Buniču, triu Vivere, hvala vsem tistim, ki ste po svojih najboljših močeh kakorkoli bogatili letošnji misijon. Zares, hvala vam, dobri ljudje.

Ob pisanju teh vrstic, pa me je ujela misel, kako bi vse besede zahvale in navdušenja ob blagoslovljenih dnevih misijona nekako materializiral, spravil v življenje. Besede, ki so se mi na tem misijonu najbolj zapisale v srce, so POGUM, DOBROTA IN VESELJE. Od tu do kratice PDV je bil samo še korak. In če te besede in vrednote postanejo naša pomisijonska vodila, bo naša misijonska zahvala, dobila konkretno podobo. Potem o kristjanih v Novem mestu ne bodo pričale samo naša kapiteljska stolnica, starodavni klošter in cerkev sv. nadangela Mihaela, ampak bo o nas pričalo življenje v Novem mestu samo. Mir in vse dobro, dobri ljudje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.