OZNANILA za LENARTOVO nedeljo, 3.11.2013

zahej

Ob ZAHVALNI in LENARTOVI nedelji vam izrekamo – HVALA in BOG POVRNI za vse kar ste storili za nas frančiškane in vso našo župnijsko skupnost, da smo skupaj mogli dati hvalo Bogu za Njegova dela, ki jih je storil po nas …
Najprej hvala gospe Rozi Drenik, ki je organizirala prepotrebno obnovo spomenika manjšim bratom v Ločni; dela je opravil s sodelavci kamnosek g. Jože Strmec iz Šentjerneja. Spomenik je dobil resnično lepo podobo. Gospa Rozi je tudi nabavila in posadila rože na vseh grobovih. Res, še enkrat hvala!
Bog povrni naši kuharici Hildi Tisovic, katehistinjama s. Marjeti in ge. Ani ter mladim animatorjem pri organizaciji Lenartovih počitnic. Letos so bile nekoliko drugačne, ker ni dišalo po piškotih; smo pa bili na svojski način »Lenarti« in tako razveselili različne ljudi, ki so ujeti v svoje domove ali zavode. Hvala tudi vsem drugim za vso pomoč.
Hvala članom Župnijskega pastoralnega sveta in vsem drugim pomočnikom pri organizaciji strežbe po vseh mašah na Lenartovo nedeljo.
Hvala požrtvovalnim pevcem župnijskega pevskega zbora, zborovodkinji Sonji in organistki Snežki; hvala pevcem komornega zbora in zborovodji Mateju Burgerju. Seveda tudi hvala gospe Romani Križman, ki je z otroškim zborčkom obogatila sv. mašo na Lenartovo nedeljo v domači cerkvi.
Hvala pritrkovalcem, ministrantom, vsem bralcem beril in prošenj; posebna zahvala naši zakristanki Ani Alessandri in vsem sodelavcem župnijske Karitas.
Še enkrat hvala vsem in vsakemu posebej za vse darove, ki ste jih prinesli ali jih še boste v obliki sadov zemlje, oziroma v denarni v obliki pri »ofru« na Lenartovo in priloženem daru v novembrskih pismih za ogrevanje. Prosimo dobrega Boga, da bi še naprej znali in zmogli skupaj skrbeti za naš skupni dom, predvsem pa da bi s svojimi darovi bogatili bogoslužja in druga praznovanja v župniji. Bratje frančiškani v kloštru se zavedamo, da smo vsak dan deležni po vas mnogoterih materialnih in duhovnih darov – BOG POVRNI!
Na misijonsko nedeljo ste v domači cerkvi in na podružnici na Potovem vrhu darovali za misijone 2.146,97€. V imenu misijonarjev vam izrekamo: Bog povrni!

V ponedeljek, 4. novembra ob 19. bo srečanje Župnijskega pastoralnega sveta.

Po jesenskih počitnicah se v ponedeljek, 4. novembra prične redni verouk po urniku.

SREDA – 6. NOVEMBER – SV. LENART – zavetnik župnije in samostana
Dan celodnevnega češčenja Najsvetejšega
Ves dan prav lepo v čim večjem številu povabljeni pred Njega, ki bo izpostavljen v češčenje na oltarju od konca sv. maše ob 8. uri do 18. ure, ko bomo zaključili dan češčenja s petimi litanijami Srca Jezusovega in slovesno sv. mašo – sklep bo vodil župnik iz Kočevja g. Damjan ŠTIH.

SEZNAM DEŽURSTVA PRI MOLITVI PRED NAJSVETEJŠIM:
– od konca maša ob 8. do 9.30
– od 9.30 do 10.30 – duhovniki dekanije Novo mesto
– od 10.30 do 11h – tiha molitev
– od 11h do 12h – Prenova v Duhu
– od 12h do 13h – dežurni molivci
– od 13h do 14h – šolske sestre DN
– od 14h do 15h – tiha adoracija
– od 15h do 16h – Biblična skupina
– od 16h do 17h – sodelavci KARITAS
– od 17h do 18h – člani ŽPS

Drugo srečanje otrok, ki so se vključili v Slomškovo bralno priznanje bo na slovesni praznik Sv. Lenarta v sredo, 6.11. ob 17. uri v Frančiškovi dvorani.

Nedelja, 10. november – LENARTOVA NEDELJA V GOTNI VASI ob 10. uri.

Nedelja, 10. november – ZAHVALNA – MARTINOVA NEDELJA NA POTOVEM VRHU ob 10. uri.

Nedelja 10. november zvečer ob 19. uri VABIMO NA PREDSTAVITEV MOZAMBIKA v Lenartov dom na misijonski večer. Z nami bodo prostovoljci, ki so letošnje poletje preživeli na misijonu v Mozambiku. Predstavili nam bodo svojo izkušnjo dela in življenja v Afriki.

SOBOTA, 16. 11. 2013, ob 18. uri – pri maši poje Mepz Lubnik, zborovodja Urban Tozon, organist Matej Burger, po maši koncert Mepz Lubnik in Mepz Krka.

Nedelja, 17. november – ZAHVALNA NEDELJA V SMOLENJI VASI ob 10. uri.

Pri sv. maši v nedeljo 10. 11. sodelujejo veroučenci 4. razreda in v nedeljo, 17. 11. veroučenci 8. razreda.

Čiščenje in krašenje cerkve vršijo v soboto, 9.11.: Smolenja vas, Petelinjek, Križe in Veliki Slatnik in v soboto, 16.11.: Žabja vas, Šentjernejska c., Lobetova in Na Tratah. Obvestite se med seboj in povabite še koga.
Vsak kristjan je poklican k svetosti



In kaj lahko storim jaz, ki se čutim slabotnega, krhkega, grešnika, je ob koncu kateheze zastavil vprašanje papež. »Bog ti pravi: Ne boj se svetosti, ne boj se meriti visoko, pusti se ljubiti in očistiti Bogu, ne boj se pustiti voditi se Svetemu Duhu. Vsak kristjan je poklican k svetosti.« Frančišek je nadaljeval, da svetost ni v tem, da delamo izjemne stvari, ampak da pustimo Bogu delovati. To je srečanje naše slabotnosti z močjo njegove milosti, imeti zaupanje v njegovo delovanje, ki nam dopušča živeti v ljubezni, vse početi z veseljem in ponižnostjo, v Božjo slavo in v služenju bližnjemu. »Ne izgubimo upanja v svetost, vsi stopimo na to pot,« je povabil papež Frančišek. »Želimo biti sveti? Gospod nas čaka! Vse, z razširjenimi rokami. Čaka nas, da bi nas spremljal na tej poti svetosti. Z veseljem živimo svojo vero, pustimo, da nas Gospod ljubi. Prosimo Boga v molitvi za ta dar, zase in za druge.«

(Besede papeža Frančiška na sredini avdienci, 2. oktobra 2013)

Slomškova misel
Sonce našega življenja hitro zahaja. Dan se bo nagnil in približal večer. Ne bo dolgo in Gospod nas bo poklical na plačilo.

Iz Katekizma katoliške cerkve
(Kompendij)

386. Kaj je vera?
Vera je božja krepost, s katero verujemo v Boga in sprejemamo za resnico vse, kar nam je razodel in nam sveta Cerkev predloži v verovanje, kajti Bog je resnica sama. Z vero se človek svobodno izroči Bogu. Zato si tisti, ki veruje, prizadeva, da bi spoznal in izvrševal božjo voljo, saj “vera deluje po ljubezni” (Gal 5,6).

387. Kaj je upanje?
Upanje je božja krepost, s katero od Boga pričakujemo in hrepenimo po večnem življenju kot svoji sreči, zaupajoč v Kristusove obljube in opirajoč se na pomoč milosti Svetega Duha, da bi tako zaslužili večno življenje in ostali stanovitni do konca zemeljskega življenja.

Za mlade (YOUCAT)

382. Ali je evtanazija dovoljena?
Neposredna povzročitev smrti je vedno prekršitev zapovedi »Ne ubijaj«. V nasprotju s tem pa je biti ob strani umirajočemu človeku celo zapoved nesebične ljubezni.

383. Zakaj prekinitev nosečnosti, pa naj je v katerikoli stopnji razvoja zarodka, ni dopustna?
Od Boga podarjeno človeško življenje je neposredna Božja last; od prvega trenutka dalje je to življenje sveto in zavarovano pred vsakim človeškim posegom. »Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal; preden si prišel iz materinega naročja, sem te posvetil«.



Ljubezen trpi odsotnost ljubljenega;
trpi njegovo trpljenje,
trpi njegovo izgubljenost,
trpi njegovo razčlovečenje –
zato te ne neham čakati,
iščem te po pašnikih ponižanja,
po zdrsih v globeli nebivanja,
po trgih ob sramotnih stebrih,
na odrih z vešali in kamni obsodbe,
iščem te v nočeh brez lune,
v hladnih jutrih izrekam blagoslov
in ti nosim ogrinjalo molitve.

Ljubezen trpi odsotnost ljubljenega!
Četudi si zavozil in se izgubil,
četudi si zapravil vse imetje,
četudi si mi vzel moje dobro ime,
četudi si zlorabil svobodo,
poteptal in prelomil vse obljube
in nasilno razdrl vse zaveze –
ne morem biti tvoj sodnik in rabelj,
ne morem te pustiti vnemar.

Če te preplavim s svojo ljubeznijo
in pravičnost zamenjam z usmiljenjem,
če skozi cunje uzrem tvoje rane
in svoj ponos zamenjam s sočutjem,
potem boš našel moč za pot domov
in lahko vrnem življenju svetlobo!

p. Pavle Jakop

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.